Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кошмар! >> Перник мо...
Кошмар! >> Перник може да се окаже с вода веднъж на 3 дни при мъртъв обем на

Кошмар! >> Перник може да се окаже с вода веднъж на 3 дни при мъртъв обем на "Студена"Пречиствателната станция на яз. "Студена" се нуждае от спешен ремонт. В противен случай, при достигането на т.нар. "мъртъв обем", водоемът няма да може да пречиства достатъчно вода и ще се наложи тя да бъде пускана само по веднъж на три дни.

Това е записано в документацията към обществената поръчка за ремонта, обявена от община Перник. Съоръжението е от 1976 г. и в момента оттам минава цялата питейна вода за града.

Яз. "Студена" вероятно ще достигне мъртвия си обем от 2.4 млн. кубични метра в следващите десетина дни. След като това се случи, вода ще се взима само през основния изпускател, а не както в момента – от водовземната кула. Водата от дъното е мътна и трябва да бъде пречиствана по-дълго, за да стане годна за битови нужди. В сегашното си състояние пречиствателната станция може да преработва по 100 литра в секунда. За поддържане на 7-часовия режим обаче са необходими поне по 300 литра в секунда.

За по няколко часа

"При достигане на мъртвия обем ще трябва да се въведе режим на водоподаване, при който вода да се подава през три дни за по няколко часа, с което в още по-голяма степен ще се влошат хигиенно-битовите условия и значително се увеличава рискът за здравето на хората. При спешно изпълнение на дейностите, предмет на поръчката, ще се осигури пречистване на вода 200/300 литра в секунда. Това ще позволи да се прилага сега въведеният режим на подаване като всеки ден да се подава вода на населението за по няколко часа", пише в поръчката.

Дали ще се наложат промени в режима, не става ясно. В документацията се говори за прилагане на съществуващите ограничения, но досега вода не е вземана от дъното на язовира и не се знае какви други проблеми може да възникнат.

Без срокове, без процедури

Ремонтът на пречиствателната станция ще струва 1.4 млн. лв., които са част от 33-те млн. лв., които правителството отпусна на общината точно преди Нова година за ремонти и подмяна на водопровод. Поръчката ще се изпълнява в условията на спешност. Тъй като няма никакво време, общината я възлага на държавната фирма "Монтажи". Ремонтът трябва да бъде изпълнен до 120 дни. Така ще се гарантира водоподаването, твърди общината. Междувременно на язовира вече е започнал монтаж на допълнителни утаители, които да пречистват водата, докато станцията се ремонтира.

С променен цвят

Междувременно здравната инспекция в Перник обяви, че при последните проверки са открити завишени нива на манган във водата. Според здравните власти това не я прави опасна, а само променя цвета ѝ. Въпреки това не се препоръчвал продължителният прием на манган.

"Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя органолептиката (цвят, мътност, мирис, вкус) на питейната вода. Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика интоксикации", твърдят от здравната инспекция.

По-рано в четвъртък кметът на града Станислав Владимиров алармира, че Перник е заплашен от хепатит заради безводието.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Изночник: https://www.mediapool.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Разследване на Валя Ахчиева: Чудовището е... властта "изпила" водата на Перник

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Спрете водата на държавата

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

Нека честитим на гербаджийската фирма, която ще си прибере парите

Апелативният спецсъд остави Нено Димов ареста: Умишлено е допуснал източване на яз."Студена"

Манолова пита за какво са похарчени над 8 млн. лева от новото държавно предприятие за язовирите

Кой им вярва? Щели да оправят водата на Перник… По-скоро ще объркат софийската

Злополучен ПиАр: МРРБ се похвали, че са оправили една от авариите в Перник

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?


120569