Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Костадин Костадинов ...
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов "Копейкин" – новият СидеровДокато звездата на Волен Сидеров видимо залязва, от Изток изгрява нова. Варненският националист Костадин Костадинов, наричан още "Костя Копейкин", изглежда твърдо решен да заеме нишата на проруска партия, изповядваща краен национализъм. Устремен да намери място в парламента, бившият кадър на ВМРО си служи със същите тактики и методи както Волен Сидеров в по-ранните години - протести, провокативни сблъсъци с полицията, креслив национализъм, проруски изблици, призиви за напускане на НАТО и ЕС...

Приликите помежду им не са изненадващи, защото в крайна сметка става дума за една и съща "школа". Костадинов е минал през "Атака". През 2015 година той бе кандидат за кмет на Варна, издигнат от коалиция, в която е и сидеровата партия. И тази заигравка, подобно на много други, приключва бързо.

В самото начало на кариерата си Костадинов е във ВМРО. Развитието му в партията започва през 2002 година става регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област. През 2009 година стига до поста заместник на Красимир Каракачанов. Избран е на същия конгрес, на който и Ангел Джамбазки става зам.-председател. Две години по-късно е избран за общински съветник във Варна.

Политическа "пчеличка"

През 2012 година се опитва да направи вътрешнопартиен преврат във ВМРО, защото смята, че лидерският пост му е бил обещан и му се полага. На конгреса обаче преживява съкрушителна загуба от Каракачанов, като получава подкрепата на 50 от общо 600 делегати. След това Костадинов напуска партията. Той остава общински съветник, въпреки призивите на ВМРО – Варна да подаде оставка.

Членове на ВМРО разказват, че преди да напусне Костадинов се сближил и с НФСБ, която по това време била популярна като "партията на телевизия на СКАТ". Той работа близо година като водещ на предаването "За българската нация" в телевизията. Аферата с НФСБ приключва след около година и предаването е спряно.

Костадинов създава "Възраждане" през 2014 година, след като вече е минал през няколко партии със същия "профил". По това време той е общински съветник във Варна и директор на историческия музей в Добрич.

През 2015 година се явява на местните избори в коалиция с "Атака" и "Нова сила". Печели четири места в общинския съвет. Само година по-късно, на президентските избори, вече подкрепя кандидатурата на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева за президент. И то пламенно. "Дончева е доказала през дългия си професионален и политически път досега, че компромиси с принципите си не прави", казва той в интервю за "Новини.бг".

На предсрочните парламентарни избори през 2017 година партията му става една от двете извънпарламентарни партии със субсидия, след като печели 1.11% подкрепа.

Година по-късно Костадинов се оказва до лидера на БСП Корнелия Нинова на протест срещу провалилата се по-късно сделка на Гинка Върбакова за покупката на ЧЕЗ.

Преди местните избори през 2019 година БСП-Варна първоначално се бе договорила да издигне Костадинов Костадинов за независим кандидат-кмет и с общи усилия да се опитат да съборят тогавашния кмет Иван Портних. Но централното ръководство на БСП взе нещата в свои ръце и наложи Анелия Клисарова. Резултатът бе, че голяма част от организацията на БСП във Варна отказа да работи в кампанията на Клисарова, а до балотаж стигна именно Костадинов, който печели подкрепата на 35.99% от гласувалите на втория тур в града.

Напоследък отново влезе в новините с организирания от "Възраждане" протест пред МРРБ заради водната криза в Перник. Стигна се до сблъсъци с полицията, обгазени и арестувани протестиращи, както и ранени представители на органите на реда. Партията му организира и нов протест този петък. Този път искането е за оставка на правителството. 

Усмивка за Москва

Във Варна, както в социалните мрежи, Костадинов е известен с прякора "Копейкин". Той проповядва откровено проруска политика, и говори за Европейския съюз като за "затвор, от който България не може да излезе".

Преди две години той защити пламенно подарената от Москва на София елха, окичена с петолъчки. Заяви, че хората, които протестират срещу тоя дар, са "олигофрени", "малоумни" и "платени жълтопаветни русофоби" . Позицията му дотолкова се хареса на руското посолство, че то я сподели на фейсбук страницата си.

Миналата година "Възраждане" работи доста активно да всява паника и истерия, че "социалните отнемат деца заради изцапана блуза и ги пращат в Норвегия". Интересното е, че част от агитационните материали срещу стратегията за детето бяха същите като руски материали за подобна акция за нагнетяване на напрежение сред родителите там.  

През 2012 г., докато бе общински съветник от ВМРО във Варна, Костадинов поде инициативата да се преименуват стотици топоними във Варненско, които от векове са познати на хората с имената им от османско време. Резултатът бе, че те бяха преименувани, но хората продължиха да си ги наричат по стария начин.

След наводнението във варненския квартал "Аспарухово", при което загинаха 13 души, Костадинов нападна ромите. Обяви, че е нямало "нито един циганин-доброволец", "...защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди... Тази нечовешка сган просто няма място в нашата държава...".

Пак през 2014 година той се включи и в тогавашната истерия сред родителите – за съдържанието в учебниците. Тогава написа текст в блога си, с който поставя под съмнение достоверността на съдържанието в учебника по "Човек и общество" за трети клас, в който намеква за "заговор срещу България" и "фалшификации на историята".

Няколко месеца липсваше реакция, но в навечерието на изборите темата се поде от медиите. Надигна се вълна от недоволство срещу авторите на учебника, въпреки опитите да бъде обяснено, че информацията е поднесена така, че да бъде разбрана от деца на 9 години.

За боя с Марешки

Костадинов има своята роля и в причината за свалянето на депутатския имунитет на аптекарско-петролния бос и лидер на "Воля" Веселин Марешки, който с гласовете си подкрепя управляващото мнозинство. През 2017 година прокуратурата поиска имунитета на Марешки, който бе обвинен за причиняване на телесна повреда на Костадин Костадинов и за изнудване.

До това се стигна, след като прокуратурата съобщи, че през есента на 2014 година Марешки поискал наем от 10 000 лв. за варненския ресторант "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори. Марешки дори спря електрическото захранване на ресторанта и дори частично събори незаконно изградена тента.

Стана ясно, че наемателят повикал Костадинов уж, за да реши спора, но се стигнало до физическа саморазправа след която Марешки изкарал в ареста 24 часа.

Любопитното е, че двамата имат много общо - популистката, антиевро-атлантическа риторика и нападките към ВМРО.

Дали Костадинов ще успее да се нареди сред другите по-големи антиевропейски партии в следващия парламент и ще да заеме мястото, което Сидеров вероятно ще освободи, ще покаже само времето. Засега обаче той дава сериозни заявки, че ще го направи. През последните години подкрепата към него расте бавно, но сигурно, а изборите са след малко повече от една година, в която могат да се очакват нови акции от страна на партията му.

 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/


121213