Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / КПКОНПИ призна, че ”...
КПКОНПИ призна, че ”автоматизирано заличава” информация по искане на задължени да я декларират

КПКОНПИ призна, че ”автоматизирано заличава” информация по искане на задължени да я деклариратИнформационен сайт „ДНЕС“: Държавният орган, който трябва да се бори и лови корупцията по високите етажи на властта, се оказва, че съзнателно премахва и редактира неудобна информация... по желание на клиента. Ама това да не е селският фотограф за сватби и кръщенета?! Да му се каже, отпред или отзад да снима булката?! Пълен парадокс в BG! А сега КПКОНПИ да каже „молбата“ на кои високопоставени лица са удовлетворили и са редактирали имотните им декларации? Какво е „автоматично заличено“? Какво доверие да има обществото към структура, чийто шеф се е облагодетелствал и е за съд? Можем ли да твърдим, че самата държава си е създала законов регламент за прикриване на политическия клир? Неудобно ще им е да отговорят! Нали?


Румен Порожанов, в подадената от него декларация, е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал е пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице.

Това съобщават от пресцентъра на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като уточняват, че искането на Порожанов е в съответствие с разпоредбата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ.

 

Не става ясно за какво "съжителстно на семейни начала" става въпрос, след като от декларацията подадена на хартия се вижда, че дамата се казва Веска Порожанова и очевидно носи фамилията на министъра.

 

Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Проверката е приключила с доклад за несъответствие. 

 

Според тази информация става ясно, че от обществото се укрива информация по искане на редица лица, които по една или друга причина не желаят да се знае с кого съжителстват на семейни начала. Така е направен дори софтуеара на КПКОНПИ, че "автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана." Въпреки обществените постове на задължените лица половинките им са напълно защитени от каквато и да било публичност. Нещо повече - проверка в която са констатирани несъответствия също се оказва тайна.

 

КПКОНПИ посочва още, че публикуваната на интернет портала на Комисията информация напълно съответства на подадената от Порожанов декларация, тъй като на страница 2-ра задълженото лице изрично декларира, че не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана.

 

Никъде в публикуваните декларации обаче не се вижда, че има такава воля на заявителя.

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

Няма 6, няма 5..., мафията действа! >> Министър Порожанов скрил от КПКОНПИ изгодни имотни сделки на жена си

ДПС-то се офлянква..., а водата залива, залива правителството! Следва - издавяне. (ОБНОВЕНО)

Богопомазаният на ГЕРБ & ДПС Порожанов с огромен апартамент на смешна цена, придобил и два гаража, единият - без пари99092