Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Крах! >> Ново огнище...
Крах! >> Ново огнище на африканска чума във ферма със 17 000 животни в Свищовско

Крах! >> Ново огнище на африканска чума във ферма със 17 000 животни в СвищовскоБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Положителните проби бяха лабораторно потвърдени днес, 31 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи за областта.

Днес се свиква областна епизоотична комисия в град Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна

Катастрофата обхваща цялата страна: Чумата стигна и Пловдив

Безсилната държава: >> Африканска чума в четвърта голяма БГ свинеферма - със 17 000 прасета в Попина


 


 


108461