Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Куриоз! >> Корейски ...
Куриоз! >> Корейски университет награди Борисов за принос към българистиката

Куриоз! >> Корейски университет награди Борисов за принос към българистикатаПремиерът Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от Чу Ки-сонг, вицепрезидент на Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул.

„Убеден съм, че отношенията между България и Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори – и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студенти, изучаващи български език в Сеул. Той им е разказал още, че през последната 1.5 г. се е открил Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца е отворен офис на Световната банка в България и имало само два такива - в Индия и в София. 

Борисов е обещал на студентите да се подхожда „подобаващо“ към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и „Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвиждало да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.  Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за признание за приноса му към развитието на българската студентска програма в „Ханкук“ и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и Република България. 

През 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година 15-20 корейски студенти се записват да изучават български, като учат също българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в СУ „Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в в „Ханкук“ е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS). 

В България пък корейски се изучава от 1995 г.  в Центъра по източни езици и култури към СУ - в специалността „Кореистика“ с преподавател, изпратен от Корея. Корейски език се изучава също от осми клас и в 18-о СУ „Уилям Гладстон“ в София от учебната 2011/12 г. Това е първото училище в Европа, в което  има редовно обучение по корейски език.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/


113440