Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Къде изтичат 10 млн....
Къде изтичат 10 млн. лв. годишно от водата в Ботевград?

Къде изтичат 10 млн. лв. годишно от водата в Ботевград?Къде изчезва водата на язовир "Бебреш"? Този въпрос зададоха вчера от фирмата “Агроинженеринг-90” - собственик на МВЕЦ “Бебреш”. За тази ВЕЦ кметът на Ботевград Иван Гавалюгов твърди, че е отговорна за ниското ниво на водите в язовира и че работи нерегламентирано. От дружеството определиха твърденията му като абсолютно неверни и манипулативни. В становището на компанията се казва, че МВЕЦ “Бебреш” е спряла производствената си дейност на 25 септември 2018 г. На 24 юни, когато централата приключила втора профилактика, нивото на водите в язовира било 8,9 метра под преливния ръб, а сега паднало на 18 метра, без централата да е работила.

От веца посочват още, че кметът Гавалюгов и ръководството на община Ботевград трябва да се откажат от демагогията и да дадат на обществото отговор на няколко въпроса като например защо всички други ползватели на вода от язовира имат водомери, а най-големият - ВиК дружеството, няма. От централата питат и защо при разрешени 2,5 млн. кубика годишно от язовира ВиК ползва над 3 пъти повече и колко от тази вода е заплатена на държавата.

От “Агроинженеринг-90” подчертават, че язовир “Бебреш” се ползва от ВиК дружеството като основен източник, въпреки че водата в него не е питейна, а “условно чиста”, и той следва да бъде само допълнителен източник след задължително пречистване.

От изчисленията на разликата между фактурираното от местното ВиК количество вода и реално използваното и доставено на хората количество излиза, че годишно близо 10 млн. лева от водата в Ботевград изчезват.

Водното дружество има договор с държавната фирма “Напоителни системи” да ползва от язовир “Бебреш” на година 2,5 млн. кубика. Но доставките за битови и промишлени клиенти са за 9 млн. кубика. При цена от близо 1,6 лв. за кубик се получава разлика от около 10 млн. лв., които обаче липсват във финансовите документи на ВиК.

Разминаването в количествата се потвърждава от три места. Наскоро в тв интервю кметът Иван Гавалюгов заяви, че дневното потребление на Ботевград е около 20 000 кубика на ден. На месечна база това прави поне 600 000 кубика. В същото време финансовият отчет на ВиК дружеството в града показва, че месечно се фактурират малко над 200 000 кубика. Така излиза, че дружеството събира пари от клиентите си, но плаща на държавата поне 3 пъти по-малко от ползваното.

В документ на “Напоителни системи” също се вижда разликата в количествата. В писмо от 4 декември 2019 г., копие от което е пратено и до кмета Гавалюгов, се казва, че през 2019 г. до ноември ВиК е използвало малко над 8 млн. кубични метра вода. В документа се посочва още, че през миналата година е имало множество аварии по водопреносната мрежа, които не са отстранявани своевременно от ВиК дружеството. И още, че то не е ползвало речните водохващания за осигуряване на вода за Ботевград, а е разчитало само на язовира.

В сряда бизнесменът Валентин Златев също посочи, че ВиК в града ползвало и продавало годишно около 9 млн. кубика вода от язовир “Бебреш”, а плащало на държавата за 2,5 млн. кубика. Парите от разликата от близо 7 млн. кубика били присвоявани, твърди Златев.

Организирана престъпна група в Ботевград краде от водата на града, а с действие или бездействие кметът Иван Гавалюгов я подпомага, заяви по Би Ти Ви бизнесменът.

Ботевград има право да добива питейна вода от 28 източника, но те не се поддържат, твърди Валентин Златев. Според него от общината трябва да отговорят кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документ, че единственият източник на питейна вода ще е язовир “Бебреш”. От “Басейнова дирекция” в Плевен са изпратили сигнал до прокуратурата, че ползваната вода от язовира не се пречиства, преди да стигне до хората.

Изявлението му бе по повод твърденията на Гавалюгов, че Ботевград е заплашен от воден режим заради малкото валежи, големите загуби на вода от 75% заради остарялата мрежа и работата на частна ВЕЦ, която е собственост на Васил Златев - баща на Валентин Златев.

Относно работата на веца Златев обясни, че през тази година той е работил за по една седмица през май и юни. Тогава е правена профилактика на машините и за въпросните 14 дни са използвани около 800 хил. кубика вода. Това количество при общ обем на язовира от 15 млн. кубика няма голямо значение, смешно е да се твърди, че “Бебреш” може да бъде източен за 14 дни, каза Златев.

Според Златев Гавалюгов искал да спечели народната любов, като бори богатите и успелите. Бизнесменът определи кмета като олигарх, тъй като заемал политически пост, а в същото време имал медии и упражнявал влияние чрез тях.

Всъщност водата в язовир “Бебреш” свършва за втори път от построяването му през 1987 г. Първият път бе през 2016 г. Тогава стана ясно, че местното ВиК полза вода от язовира не през собствената си тръба, а през байпаси, свързани с тръбопровода на “Напоителни системи”, на които няма водомери. И пак тогава стана ясно, че част от водата, която ВиК взема през байпасите, не преминава през пречиствателните станции.

През 2016 г. имаше проверка от “Басейнова дирекция” в Плевен, “Напоителни системи” и общинското ВиК “Бебреш”. След нея са дадени указания байпасните връзки да бъдат прекъснати. Явно това не е станало, а ползваната вода от язовира се увеличава през годините. През 2012 г. например количеството е било малко над 4 млн. кубика, а сега вече е близо 9 млн.

През 2014 г. пък от тогавашният местен управител на “Напоителни системи” е подаден сигнал до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в който се посочва, че през изградените байпаси ВиК “Бебреш” ползва безконтролно непречистена вода. В районната прокуратура в Ботевград започва следствие. През 2016 г. то е прекратено, като мотивите на прокуратурата са, че няма престъпление заради договори от 2009 и 2011 г., с които се разрешава използването на байпасите. През 2016 г. следват нови сигнали, след като водата в язовира пада под критичния обем. От прокуратурата в Ботевград образуват нова проверка.

А преди два дни от специализираната прокуратура разпоредиха на ДАНС да провери дали има опасност от водна криза и в Ботевград. 

 

Източник: http://epicenter.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Кризата с водата в Ботевград - кой за какво лъже

Контраатака >> Валентин Златев: Кметът на Ботевград е олигарх

Спецпрокуратурата подхваща частната ВЕЦ на Златеви, ще проверява за воден режим в Ботевград

 

 

 

 


119847