Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Лекари от ВМА: Гаден...
Лекари от ВМА: Гаденето вещае тежко протичане на КОВИД-19

Лекари от ВМА: Гаденето вещае тежко протичане на КОВИД-19Първо по рода си българско проучване откроява най-опасните симптоми на болестта и най-уязвимите пациенти

Инфекционистите от Военномедицинска академия откриха нов симптом, който сигнализира за тежко протичане на COVID-19, съобщи порталът skener.news. Наред с високата температура и тежкия задух гаденето се оказва маркер за сериозни усложнения. Други алармиращи признаци  са значителните отклонения в лабораторните показатели на CRP, LDH, феритин, фибриноген, креатинин, а също и ниският процент на лимфоцитите. Това показва първото българско специализирано изследване на пациенти с коронавирус, проведено от медици от ВМА. 

Според данните водещите клинични признаци при прием са умора, кашлица и треска, като 79% от лекуваните във ВМА са имали температура над 37,5 градуса. Друг чест симптом е главоболието. Конюнктивитът се среща много по-рядко, но пък 10 от 12 пациенти с този признак са били в тежко състояние. Всеки втори заразен, който се е оплакал от задух, е прекарал много тежко болестта.

Авторите на проучването очертават профила на българския пациент, който боледува тежко от COVID-19. Той е възрастен мъж с хипертония, сърдечносъдово, злокачествено или хронично бъбречно заболяване, с признаци на диспнея и гадене. 

 

От 138-те пациенти в проучването 121 са изписани, след като състоянието им се е подобрило. При завършването на проучването 11 пациенти все още са останали на лечение във ВМА, а 6 са починали, като всичките са имали придружаващи заболявания, сред които високо кръвно, сърдечни проблеми, рак, диабет или ХОББ. При 9 пациенти се е наложило преместване в реанимация, като 8 са били интубирани. От поставените на апаратна вентилация, един е екстубиран и изпратен на домашно лечение след 49 дни на интубация.

 

ЛЕЧЕНИЕТО

„В настоящото проучване не са открити значими данни за антивирусното лечение. Ключови обаче за добър изход са индивидуалният подход към всеки пациент и консервативният вентилационен подход с белодробно-защитна стратегия“, отбелязват медиците от ВМА. Те са използвали всички налични към онзи момент терапии, одобрени в световните и родните протоколи за лечение на COVID-19. Например „Хидроксихлорохин“ са приемали 32-ма от 138-те пациенти, включени в изследването, но някои от тях са получили ритъмни усложнения. На 24 е даден „Авирон“. „Лопинавир/Ритонавир“ са пили само четирима, на 28 е даден „Римантидин“, на петима – „Тамифлу“, които са лекарства за грип. Освен това 90% от пациентите са били на венозен антибиотик, а половината – на глюкокортикостероиди и антикоагуланти. При 24-ма е добавен и противогъбичен медикамент.

 

ОБХВАТ

Изследването, проведено в периода март-юни, е обхванало 138 пациенти - тежки и среднотежки случаи. Средната възраст в групата е 52.9 години, а делът на мъжете е 63 процента. Анализът е публикуван в специализираната платформа за наука и медицина PubMed.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/


139390