Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Липсата на работни м...
Липсата на работни места и некачествената инфраструктура са най-спешните за решаване проблеми на Варна, сочи проучване на „ДНЕС“

Липсата на работни места и некачествената инфраструктура са най-спешните за решаване проблеми на Варна, сочи проучване на „ДНЕС“2279 варненци се включиха в анкетата на ГД „ДНЕС“ в рамките на инициативата  „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“. Анкетата е осъществена в електронен и в хартиен вариант, както и по телефона.

Липсата на работни места (23%) и некачествената инфраструктура (21,5%) са най-големите проблеми на Варна, според участниците в допитването. На трета и четвърта позиция те са поставили липсата на места за паркиране (16%) и необходимостта от програма за интеграция на ромите (11,5%). С почти равни проценти анкетираните са оценили проблемите с чистотата и озеленяването (9,5%) и качеството на обществения транспорт (9%), следвани от бездомните кучета и котки (7%).

В отговопр „Други“ (2,5%) варненци са посочили:

  • Лошото качество и високата цена на питейната вода
  • Битовата престъпност и опазването на обществения ред
  • Цената на картите за обществения транспорт за учащи
  • Недостатъчно пенсионерски клубове и места за социални контакти на хората от третата възраст, както и липса на домове за стари хора/хосписи с достъпни такси
  • Недостигащите общински жилища за социално слаби хора

Прави впечатление, че класацията на проблемите остава почти без промяна спрямо аналогичното допитване, проведено от „ДНЕС“ през 2011 г. Тогава 30% от участниците в анкетата са посочили като проблем №1 дупките по улиците, 27% - безработицата, а 22% - липсата на места за паркиране.

Предстои след избора на нов кмет на общината, през м. ноември т.г. „ДНЕС“-Варна да организира срещи с всички институции, от които зависи решаването на поставените от гражданите проблеми.


6590