Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Лъжата стана навик >...
Лъжата стана навик >> Фандъкова занижава в пъти данните за замърсяването на въздуха

Лъжата стана навик >> Фандъкова занижава в пъти данните за замърсяването на въздухаКметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината очаква в понеделник “превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата“. На този фон дори официалните датчици на кметството показват, че в “Младост“ замърсяването е 7 пъти над нормата, в “Хиподрума“ (станцията е в средата на парка) замърсяването е близо 4 пъти, в “Надежда“ над 4 пъти, в “Дружба“ – три пъти, а в “Павлово“ – два пъти и половина.

Реалността обаче е съвсем различна, защото властите в София нямат датчици в близост до най-големите източници на замърсяване.

Стотиците датчици на гражданите, обединени от платформата “AirSofia“, показват, че замърсяването на въздуха в някои райони на града надвишава 12 пъти нормите.

Фандъкова обявява, че в понеделник всички буферни паркинги на метрото ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им.

“Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес (понеделник) КАТ ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха“, казва кметицата.

Тя обяснява, че пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал.

“В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат“, казва Фанъдкова.

Гражданите на всички големи градове в страната ще страдат от мръсния въздух в следващите няколко дни заради безветрието и липсата на адекватни мерки от страна на властите.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Според Световната здравна организация праховите частици са канцерогенни. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Убийствено >> Замърсяването на София днес ще е 2 пъти над нормата

Геноцид* >> Опасно мръсен въздух в София, общината не взема извънредни мерки

Убиват ни!* >> Търпението на Брюксел за мръсния въздух у нас свърши

 
 


 


83002