Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Made in GERB >> Аварията в новото метро е много тежка, ремонтът ще е дълъг

Made in GERB >> Аварията в новото метро е много тежка, ремонтът ще е дълъгИма надигане на релсите, ще се кърти и бетон, обясни инж. Стоян Братоев

 

Влаковете от метро 3 между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" няма да се движет за неопределен срок. Все още не са ясни причините за аварията, която спря метрото в този участък вчера. 

Това каза изп. директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев пред бТВ. Ремонтът ще е за сметка на строителя, защото има още гаранция, добави той. 

„Ще се наложи демонтаж на релсите, траверсите, както и да се премахне пътният бетон. След това ще трябва да се почисти, ще видим и какво ще предпишат експертите. Накрая всичко ще трябва да се възстанови“, каза още инж. Братоев. 

Има надигане на релсите и затова е спрян влакът вчера към 18 ч.. Хипотезата е, че причината се крие в подпочвените води. 

Проектанти и инженери са на мястото на повредата. 

Във връзка с временното спиране на метрото между метростанция „Театрална“ и метростанция „Хаджи Димитър“ се осигурява обслужване на пътниците с автобуси. Автобусите ще се движат с маршрут - от спирка „Театър София“ на ул.“Професор М.Бичев“, по бул.“Данаил Николаев“, гара „Подуене“, по ул.“Боян Магесник“, под ж.п.моста гара Подуене, по ул.“Ал. Екзарх“, по ул.“Тодорини кукли“, по бул.“Владимир Вазов“ до автобусна спирка метростанция „Хаджи Димитър“, по ул.“Черковна“, надясно по бул.“Мадрид“ и до спирка“Театър София“ на ул.“Проф. М.Бичев“. Автобусите ще спират и на спирка ул.“Тодорини кукли“ по линия 120 в посока бул.“Вл.Вазов“, съобщиха от Столична община. 

На 26.08.2020 г. официално бе пуснат първият етап от Трети метродиаметър на Столичното метро с дължина 8 км и 8 метростанции. МС 5 “Хаджи Димитър“, МС 6 „Театрална“ и МС 8 "Орлов мост" са проектирани от екипа на инж. Константин Косев и изградени от инженерите и строителите на „Трейс Груп Холд“ АД. Ръководител проект е инж. Петър Костов, обявиха от Трейс груп на 27 август миналата година. От дружеството добавиха тогава: 

МС 5 и МС 6 са сложни за изпълнение поради разнородните геоложките условия, през които преминава тунелният участък, високите подпочвени води и близостта на станциите до корекцията р. Перловска (северният вход на МС 5 минава под реката и излиза на тротоара на бул. „Владимир Вазов“). В интервю изпълнителният директор на холдинга сподели: „Начинът, по който се изпълни преминаването между метростанции 5 и 6, под действаща жп линия, на изключително малка височина от темето на тунела до кота релса, и в добавка почви от пясък и вода, е пример за това, че българските инженери знаят какво и как да се направи. При нас излезе и тунелопробивната машина, което изискваше пълна стиковка в срокове“. МС „Орлов мост“ е най-дълбоката станция в метрото на София.  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Фандъкова се оправдава, все едно друг е кмет...?! >> Мен ако питате, много от строителните фирми не трябва да работят в София

Провалът "Фандъкова" >> ”Спаси София”: Пропадна тротоарът при Медицинска академия, изграден преди месеци по проект за 1 млрд. лв.

Грабежът „Фандъкова, ГЕРБ & сие“ >> Скандален ремонт на общежитие срещу 1852 лв./кв.м

Катастрофата "Фандъкова" >> И след ремонта на "Графа" - пак ремонт

Катастрофата "Фандъкова" >> Пореден дефект на настилката на "Графа"

"Провалът Фандъкова" >> Столична община ще спира дъжда в метрото с допълнително стъпало

Вечната свенливост, след като са похарчени милиарди: След публикации община София се оправда за търг за осветление, бил двойно по-евтин

Безогледните кражби с начало и без край! >> София е платила 286 000 лв. за тоалетна пред НДК

,,Катастофата Фандъкова": Защо не работят тоалетните от "чисто злато" в градинката пред Кристал? 


Ремонтът струва 6 милиона лева, причина за срутването били валежите през последното денонощие

 

За своя сметка изпълнителят отстранява дефектите на Цариградско шосе

 Дълбоки пукнатини и дупки осеяха ремонтираното Цариградско шосе

  

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

 

 

 

 


143879