Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Искам ...
Мая Манолова: Искам

Мая Манолова: Искам "похитеният" град София да се върне на гражданитеАко не стигна до балотаж, ще подкрепя Борислав Игнатов или Борис Бонев на втори тур


Информационен сайт „ДНЕС“

 

Управлението не е дясно, а задкулисно. Искам "похитеният" град София да се върне на гражданите. Нека да покажем, че парите могат да се харчат ефективно. Промяната ще тръгне от София.  Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова в ефира на „Здравей, България”.

"Моята амбиция е първо да спечеля изборите, а след това да покажа, че София може да се управлява в интерес на гражданите. Може да стане чист, зелен град, може да се управлява почтено, може да стане „умен град”. Амбицията ми е да покажем, че парите могат да се харчат ефективно,  че може да има градина за всяко дете, че може междублоковите пространства да изглеждат по-добре, че може да има тротоари в града ни. Това е целта.  Нямам намерение да правя проект или да се занимавам с партийна политика. Имам намерения в интерес на гражданите и с гражданите да управлявам града през следващите 4 години, ако ми бъде гласувано такова доверие. Истината е, че промяната тръгва от София", каза Манолова.

Тя уточни, че нейната кауза е  смяна на модела на управление на София. „За мен е важна и ценна подкрепата и на партиите от ляво и на тези от дясно. Важна ми е и подкрепата на неправителствените организации и инициативните комитети от всички столични квартали. Важна ми е подкрепата на всеки столичанин, независимо от неговите партийни пристрастия. За мен е ценна тази подкрепа, защото каузата ми е за тези избори е смяна на модела на управление на София”, посочи Манолова.

Тя уточни, че в момента подготвя програмата си за управление на столицата, в която ще бъдат ключени идеи за превръщането на столицата в умен град с изцяло електронна община.

Гражданите трябва да могат да следят онлайн всички разходи, да провеждаме електронни референдуми. Когато всичко е пред хората, ще е ясно кой и защо е спечелил дадена обществена поръчка, каза още тя.

Манолова подчерта, че не е необходимо да има собствена листа с общински съветници.

"Бойко Борисов също нямаше собствена листа, когато стана кмет. От това не настъпи драма", каза Манолова.

Тя посочи, че листата на ДБГ, НДСВ, ЗНС и Път на младите не е нейна, но ще я подкрепя.

"Ще има листа на БСП, която ще ме подкрепя. Движение 21 ще има собствена листа. Ще разчитам на подкрепа в Общинския съвет на различни листи. Фандъкова в момента може да разчита на пълно мнозинство, но това не прави управлението по-добро. Този модел не работи. По-честното отношение е да доказвам всяко решение с аргументи. Всичко да е на масата, а по сложните теми ще питаме гражданите - да има ли завод за изгаряне на отпадъци, коя улица да асфалтираме, как да направим транспортните връзки по-удобни", каза Манолова

"Моето поведение по време на протестите срещу кабинета на Орешарски не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно, за да не остане недомлъвка. Тогава смятах, че почтеното поведение е да излезеш пред парламента, пред протестиращите и да чуеш какво мислят и да им кажеш какво мислиш. Смятам, че от позицията на времето гледам на своето поведение по друг начин. Това е една от грешките в моята биография. Отчитам и като грешка подкрепата ми за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС", призна Мая Манолова.

"Правила съм много грешки", добави тя. Манолова обаче беше категорична, че костинбродската афера не е грешка. "Това е опит да бъде предотвратена една възможност за манипулация на изборите. Аз имах сигнал и го подадох. Ако вие или някой гражданин имате информация, че манипулирам изборите, моля да информира прокуратурата. Единственото, което беше нередно е да се правят изявления в деня за размисъл. Аз такива изявления не съм правила", добави тя.

Кандидатът за кмет на София съобщи, че е упражняван натиск върху хората, които са обявили подкрепата си за кандидатурата й. „Подложени са на огромен натиск от властта. Имаше уволнени хора. Медицинската сестра Мая Илиева беше уволнена заради това, че води протестите. Тя беше подложена на огромен натиск заради това, че влезе в инициативния ми комитет. Какво се случи в Армен Назарян. Той промени решението си, което аз уважавам, и оттегли решението си. Достатъчно хората около мен са притиснати и притеснени и заплашвани от властта”, обясни тя.

Според нея управляващите са започнали предизборната кампания с внушения, компромати, помия, което показвало колко много се страхуват от промяната.

"В един сайт, който е близък до властта, само за един ден преброихме 12 публикации срещу мен. В същото време същата "медия" възхвалява Борисов и Фандъкова", посочи Манолова.

На въпрос дали, ако не стигне до балотаж за кметското място, а за финала се класират кандидатите на "Демократична България" или "Спаси София", Манолова би ги подкрепила, тя категорично заяви, че ще гласува за който и от двамата стигне до втория тур на вота.

"Бих гласувала на втори тур, ако аз не стигна до балотаж, за Борис Бонев или архитект Борислав Игнатов - те са хората, които искат промяна и по-зелен град", каза тя.

Манолова добави, че не възприема като пиар акция подкрепата и на вчерашната демонстрацията на хората с увреждания.

Манолова, заедно с кандидатите за кметове на София Игантов и Бонев седнаха в инвалидни колички за покажат съпричастност към проблема с придвижването в столицата.

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Управлението се е окопало сериозно през последните 14 години, така че подкрепата на всеки един гражданин ще е много важна

Мая Манолова ще се справи с помощта на гражданите в Столичен общински съвет (ВИДЕО)

В София всичко е ясно, но... интересното тепърва предстои

Мая Манолова и ИК внасят подписите за регистрация на местните избори

Мая Манолова пред десни партии: София е в политическо задръстване

Другари, само вие изглежда не разбрахте – Мая Манолова е кандидат на гражданите ! Спрете се...! (ОБНОВЕН)

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

 


112788