Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Не ме ...
Мая Манолова: Не ме е страх! Борисов го е страх, че ще загуби! Залезът на ГЕРБ е факт. Продължавам напред...!

Мая Манолова: Не ме е страх! Борисов го е страх, че ще загуби! Залезът на ГЕРБ е факт. Продължавам напред...!Изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение, а това е авторитаризъм и еднолична власт. И не е ли проява на двоен стандарт като обясняваше г-н Борисов, че не е издигнал кандидат за главен прокурор, за да не правел партийно вмешателство, а сега говори от името на прокуратурата?

 

Това коментира Мая Манолова пред bTV по повод заканата, отправена на брифинг на ГЕРБ, че давността от Костинброд не е изтекла и „Мая Манолова да внимава”.

Премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или като главен прокурор, от чие име говори той, попита Манолова, като добави, че ГЕРБ и той имат нужда от сериозна юридическа консултация и по отношение на сроковете, е на делата за нанесени вреди.

Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши, след като от ГЕРБ и той нарекоха хората, които ме подкрепят „сбирток”, „башибозук”, „уйдурма” и други подобни. След като това не сработи, реши, че ще ме уплаши.

„Не, няма да ме уплаши! Не ме е страх, г-н Борисов от никоя от обидите и заплахите, които ми отправяте!, обърна се тя към Борисов и подчерта, че всъщност премиерът се страхува.

„Страх го е, че се видя, че може да загуби София и че утре може да загуби България.

Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт, срещу накърнената демокрация, срещу погазените човешки права, срещу изкривената пазарна икономика, срещу неефективната съдебна система и срещу едноличната власт. От това го е страх – че хората откриха обединението като начин, по който да се противопоставят. Това се случи на изборите в София”, каза Манолова.

Тя посочи, че „кметът от ГЕРБ беше избран с малцинство” - под 20 % от имащите право на глас в София и под 50 % от гласувалите, уточни Манолова.

 „ГЕРБ загубиха над 80 хиляди гласа. Залезът на ГЕРБ е факт, затова си позволява да ме заплашва по този начин.

Е, не ме е страх, продължавам”, каза още тя и посочи, че внесената в ОИК жалба е именно, за да се види има ли кой да накаже ГЕРБ за манипулациите на изборите.

Манолова каза, че е внесла 14 класьора с доказателства за манипулирани списъци, протоколи, с данни за внесени отвън бюлетини и нарушения на закона в организацията на изборния процес.

„100 хиляди души е разликата в списъците на гласуващите граждани между първи и втори тур, обявиха хората за техническа грешка”, каза Манолова.

Тя посочи и разлика от близо 7 хиляди души – гласоподаватели от държави членки на ЕС. 44 са гласували, хиляди са дописаните, каза още тя и допълни, че екипът й е приложил към жалбата примери, открити в близо 900 поправени протокола – за поправки, корекции, промяна на данните, разминавания между издаден и подписан от СИК протокол и внесения в ЦИК, за отваряне на пликовете с протоколите от служители на общинската администрация в нарушение на закона, за липсващи подписи, фабрични номера и др.

Над 60 % са поправяните протоколи. 900 такива протоколи сме установили ние, каза Манолова и посочи, че 7 хиляди са и недействителните бюлетини.

Най-изрядни са в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини. Гласувало се е с бюлетини, попълнени отвън. Как тези хора гласуват и попълват книжата без никаква грешка, а във всички други квартали на столицата стотици протоколи са сгрешени, попита Манолова.

Тя напомни, че екипът й е подал над 30 жалби за купуване на гласове и корпоративен вот, но е имало бездействие на отговорните за това органи.

По думите ѝ и социологическите агенции чрез екзит-половете са манипулирали гласуването, защото са разпространявали данни за 16-18 % разлика между кандидатите, когато реално тя е била 4 %.

Не може да не се подаде жалба - не може тези манипулации да останат безнаказани, каза Манолова и подчерта, че те нанасят тежък удар върху доверието на гражданите в изборния процес.

Има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, която злоупотреби с гласовете на стотици хиляди хора, посочи Манолова като въпрос, на който действията на съда по жалбата ще дадат отговор.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:    https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Инициативният комитет на Манолова започва подписка за касиране на изборите

Кандидати на БСП оспорват вота в 3 района, Манолова с жалба срещу избора на Фандъкова

Справедливост: Мая Манолова внася утре жалба в ОИК за нарушения на изборите. Иска касиране!

 

 116717