Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: Отдавн...
Мая Манолова: Отдавна Борисов и управляващите живеят в други реалности, не се интересуват как живеят хората, погазват институциите

Мая Манолова: Отдавна Борисов и управляващите живеят в други реалности, не се интересуват как живеят хората, погазват институциитеНе съм нито организатор, нито говорител на протеста. Подкрепям категорично исканията – оставка на Борисов и гл. прокурор, електронно и машинно гласуване

 

Борисов да признае разбрал ли се е с ДПС за промените в конституцията, или хаби политическо време

Още акценти от интервюто:

Не може една партия да прави промени в основния закон, но никой не иска да седне с нея на една маса

С “Изправи се.БГ” ще се борим за следващия парламент, вече градим структури по места

Протестът е жив организъм, който не се дирижира от един център. Нормално е на него да има хора с различни позиции

Всички опити да нагодиш изборния закон според нуждите на твоята партия, ти отнасят главата

Трябва да има машини и честен вот, и тогава - който спечели. Не трябва да се губи време с обществената поръчка

- Г-жо Манолова, защо искате да се проведе референдум, преди да се пристъпи към промени в конституцията? И срещнахте ли вече подкрепа за тази идея?

- Една партия и нейното мнозинство не трябва да пишат новата българска конституция, трябва да се чуе гласът на гражданите. Този парламент е изцяло изчерпан и няма моралното право да прави конституционни промени. Самият Борисов е в ситуация - те не го искат на село, а той пита къде е попът. Хората викат “Мутрите вън”, той ги събира да пишат конституция.

За да бъде чут гласът на гражданите, трябва да има референдум по основните промени и след като суверенът се произнесе, следващо Обикновено народно събрание да напише конституционния проект. Това означава - незабавна оставка на Борисов, а докато тече конституционната процедура по формално връчване на мандата на първа, втора, трета политическа сила, парламентът да гласува насрочването на референдум, който да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори. Като юрист ме е срам от законопроекта, който са написали юристите от ГЕРБ. Това наистина е юридическо дъно.

Освен грешката с герба, с конституционния си проект те закриват административните съдилища и специализирания наказателен съд. Добре е да е закрит специализирания наказателен съд, но не е добре, че авторите на този законопроект даже не си дават сметка какво са направили.

Радвам се, че предложението ми беше подкрепено от представител на “Обединените патриоти”. Те преписаха и закона за частния фалит, който внесох преди година като омбудсман, и закона за колекторите. Нямам претенция за авторство, важното е да се решат проблемите на хората, но е добре, когато вземаш назаем идея от някого, все пак да го споменаваш.

- С едно от предложенията в проекта на ГЕРБ се дава възможност на представителите на съдебната власт да имат право на законодателна инициатива. Редно ли е това да се прави?

- Това, което наистина искат хората на улицата, е контрол върху безконтролната власт на главния прокурор и реално разделение на властите. Защото в момента парламентът е превърнат в отдел на Министерския съвет от Борисов и с даването на още допълнителни правомощия на прокуратурата да се меси и в законодателната власт, никой от тези проблеми не се решава. Напротив, те се задълбочават. Нормалният процес по писане, внасяне, обсъждане, приемане на конституционни промени е идентифициране на промените и предлагане на решения. Тук нещата са тръгнали отзад напред. Те предлагат проект, който не решава нищо.

Не искам да обсъждам този проект, защото според мен най-голямото наказание на Борисов ще бъде отказът на политически сили във и извън парламента изобщо да седнат с него на една маса и да му обсъждат недоносения проект.

- Протестиращите са недоволни, че не са включени техните искания - да се извади прокуратурата от съдебната власт и машинното гласуване. Ще настоявате ли за тези промени?

- Този конституционен проект няма никакъв шанс да бъде гласуван в парламента освен ако Борисов не се е договорил с ДПС. Няма ги гласовете. Или трябва да признае, че се е договорил с ДПС, или че удължава политическия си живот и отлага политическата си смърт. Въвлича обществото в едно действие, което няма да има краен резултат. 160 гласа откъде? След като и БСП казва, че категорично няма да подкрепи... Нека честно да признае - разбрал ли се е с ДПС да му подкрепят проекта, или просто хаби политическо време.

Този недоносен проект се явява като димна завеса за едно друго много по-опасно действие, което може да бъде финализирано в този парламент, и това е предложеният проект за промени в Изборния кодекс, с който наистина се готви атентат срещу честността на изборите.

Първо, ГЕРБ се опитва да върне хартиените бюлетини, второ - променя протоколите така, че да съдържат по-малко данни и по-трудно да се прави проверка за това как са изписани те.

И трето - нещо нечувано в новата ни история - изборният ден да се състои в два последователни дни и една нощ.

Тоест всички гласове, получени през първия ден, които не стигат на ГЕРБ, ще бъдат осигурени на първата изборна нощ.

Пак ще има депутати с чували като торбалани, дописване на бюлетини, ще гласуват мъртви души през нощта. Това ще доведе до тежка политическа криза, след като Борисов се опита да открадне и тези избори, както ги открадна в София. Това не бяха честни избори и специално за местния вот бяха отменени машините, за да може да си нагаждат резултатите.

Освен че целият подземен свят беше изкаран да прави избори в столицата и безобразно си купуваше гласове, вотът беше манипулиран с хартиени бюлетини и подправени протоколи. Това трябва да се спре. Продължаването на изборите след изборния ден е атентат срещу честността на вота, подготвян от Борисов.

- Одобрявате ли идеята за смесена избирателна система за Велико народно събрание - 200 депутати мажоритарно и 200 пропорционално?

- По този начин написано, това предложение е противоконституционно, защото в действащия основен закон ясно е записано, че изборите за ВНС се провеждат по предвидения ред за обикновен парламент. Тоест трябва да има симетрия между двата избора. Така че, ако ще въвеждат смесена система, трябва да я въведат и за избори за Обикновено НС.

- А ако се въведе смесената система, няма ли да се осигури предимство на по-големите партии?

- На референдума през 2016 г. хората поискаха мажоритарни избори. Тогава като омбудсман подкрепих вота на българския народ и сега продължавам да поддържам позицията си.

Практиката показва, че всички опити да си нагодиш изборния закон според нуждите на твоята партия обикновено ти се връща като бумеранг. Така че каквито и планове да имат, промени, направени в 6 без 5, отнасят главата на този, който ги прави. Мога да го споделя и от личен опит.

- А какво става след оставката на Борисов?

- Случват се предсрочни парламентарни избори, всички си отдъхваме, протестите спират. Както се видя и от социологическите проучвания - 60% от българите искат това.

- Подкрепяте протестите, но има ли наистина конфликт между протестиращите?

- С хората от “Изправи се.БГ” сме на протестите от първия ден. Не съм организатор или говорител. Не съм говорила и на микрофона от протеста, нито от мегафон.

Подкрепяме исканията на протеста - оставка на Борисов и на главния прокурор, електронно и машинно гласуване и ВНС за промени в конституцията.

На протеста има различни хора - леви, десни, привърженици на една и две, а сигурно и на 10 и 15 партии, има такива, които не подкрепят никого. Това е общо усилие на гражданите срещу едноличния олигархичен модел, който Борисов въведе в последните 10 г.

Аз бях на Орлов мост, когато арестуваха граждани, после бях в Първо РПУ, когато имаха нужда от адвокатска защита, бях, когато арестуваха автобуса на майките, за да ги подкрепям, когато бяха нарочени за атентатори Минчо Спасов, Еленко Божков и Светослав Трайков. Така че ние сме част от протест и е нормално да има хора, които имат различно мнение. Уважавам го.

Вчера и в акцията пред ЦИК, когато отидохме да събудим комисията, за да може най-накрая да обявят процедура за доставка на машини, със същата кауза дойдоха БОЕЦ и хора от Орлов мост. Нормално е да има различни групи и те да са с еднакви или различни искания. Протестът е жив организъм, който не се дирижира от един център.

- ГЕРБ управлява от десет години, но с какво преля чашата, за се стигне до точно тези протести?

- Отдавна Борисов и неговите приближени живеят в други реалности и спряха да се интересуват как живеят хората, какви са техните проблеми, спряха да уважават институциите.

Те прегазиха и смачкаха всичко - като започнем от върховния законодателен орган и неговия председател и минем през всички централни и местни органи. Отдавна всички са подчинени на един господар, който управлява наистина като султан в България.

Не знам с какво точно преля чашата - може би снимките с кюлчетата и чекмеджетата, може би записите, които изтекоха, може би нахлуването в президентството, когато една институция взе на абордаж друга.

Всичко това се трупаше и в един момент хората се събудиха и видяха, че царят е гол. Че ни управлява един човек, който отдавна е минал всякакви граници на нормалността.

На хората им писна някой да им харчи парите, да се представя като упълномощен от прозореца на джипа си да раздава парите на хората, да раздава 2,5 млрд. лв., без да пита никого, да раздава апетитни обществени поръчки и на приближените си фирми. А в същото време хората да работят за две евро на час. Значи - едни да се приказно богати, като печелят поръчки за милиони, а други да работят за две евро на час. Неравенствата за тези десет години станаха драстични.

Няма как в една европейска държава в ХХI в. да има едноличен господар и, слава богу. Това повече няма да се повтори. След този протест никой повече няма да може да управлява като Борисов, следващият, който се опита да възпроизведе този модел, ще бъде изгонен с камъни още на третия месец.

- Сега няма как да не попитам - вие ще се явите ли на следващите избори?

- Да, с “Изправи се.БГ” ще се явим на следващите избори. Заявихме го ясно, още в края на май. Създаваме структури по места. В какъв формат ще участваме - ще го обявим до края на този месец. Една от темите за референдум, която сме предложили, е граждански организации и комитети да могат да предлагат листи за избори. Сигурна съм, че това е текст, който ще влезе в следващата българска конституция, но тъй като в момента такава възможност няма, ние обсъждаме формата, в който ще участваме.

Тъй като гражданите не бяхме допуснати до заседание на ЦИК вчера, на което да поставим темата за машинното гласуване, а комисията обяви, че макар в Изборния кодекс да пише, че са публични и открити техните заседания, те не го четат по този начин и можело само изброени субекти да участват в него. Днес (в сряда) написахме открито писмо към членовете на обществения съвет към ЦИК, утре да отидат на заседанието и да поискат темата да бъде включена като точка от дневния ред.

Защото от 1 г. комисията саботира Изборния кодекс, според който в сила от миналата година е в секциите с над 300 души да има машини. Това са 9500 секции. Бавенето на процедурата за обществена поръчка на практика минира доставката на машини, а избори, които бъдат проведени без, ще бъдат атакувани. Ще се намерят субекти, които да ги атакуват като незаконосъобразни с нарушение на кодекса.

- А как си обяснявате бавенето на процедурата, след като самите управляващи приеха тези текстове?

- Те го приеха преди една година с промени, с които отмениха машините за местните избори. Просто мислеха, че номерът им пак ще мине, ще чакат, чакат до избори и ще кажат - извинявайте, ние сега не можем, както направиха на местния вот. Само че аз съм последният потърпевш от начина, по който ГЕРБ крадат изборите на хората. Няма да позволя този номер да мине и на следващите национални избори. Няма да позволя мутрите и ГЕРБ да откраднат изборите на гражданите. Трябва да има машини, да има честен вот. И тогава - който спечели.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова призова Обществения съвет към ЦИК да се застъпи за машините за гласуване

Мая: Цяла една година ЦИК не е предприела никакво действие за стартиране на процедура и не е взела нито едно решение във връзка с машинното гласуване

Ден 41: Хиляди протестиращи освиркаха МВР, паметник на Свободата изникна на Орлов мост

Мая Манолова към президента Радев: Предприемете необходимите действия за машинното гласуване

Манолова: Борисов иска да удължи изборния ден с 24 часа, за да е сигурен, че ще открадне вота

Томислав Дончев с половин уста: Данаил Кирилов и Екатерина Захариева са участвали в писането на Конституцията

Акция пред ЦИК: Събудете се за машинното гласуване

ГЕРБ "джурка" Изборния кодекс: Да се гласува два дни заради коронавируса

Манолова: Борисов има нагло и нахално поведение на един умиращ от страх премиер

Манолова: Депутатите на Борисов да предложат референдум за промените в конституцията, вместо да я пише той. И да подава оставка веднага

 

 

 

 

 


133978