Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова: PCR те...
Мая Манолова: PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданите

Мая Манолова: PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданитеМанолова влезе при шефката на РИОСВ Бургас, назначена без конкурс, за да обясни защо е разрешила "подпорната стена" на Алепу и застрояването на Синеморец
PCR тестовете за коронавируса да са безплатни за гражданите. България е една от малкото, може би единствената страна, която не прави тестовете безплатно. Хората трябва да се тестват, за да са информирани дали са заразени или не.

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Бургас, където се срещна с граждани.

Обещаха се направления за тестове при личните лекари, но такива още не се издават и няма информация кога ще се случи, допълни Манолова.

Тя призова Националният оперативен щаб да предприеме действия за реорганизация на здравната система, в това число и по-масово тестване, предвид броя заразени и отговора на болниците в София, че са със запълнен капацитет. Бяха обявени 8000 легла за хора с коронавирус, а по последните официални данни има 1000 заети.

По-рано през деня Манолова се срещна с граждани, които поставиха въпроса със замърсяването на въздуха в Бургас.

Манолова влезе при директорката на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова, назначена без конкурс през август, за да попита защо е разрешила "подпорната стена" на Алепу и застрояването на Синеморец и настоя за поставяне на станция за измерване на замърсяването на въздуха, която да показва данни в реално време.

Сигналите за превишаване нормите на замърсяване са в малките часове на денонощието и докато от екоинспекцията изпратят експерти на проверка, вече няма замърсяване. Гражданите питат защо няма адекватна станция за измерване замърсяването на въздуха в реално време. Официалните данни на общината и данните на независим американски сайт за измерване замърсяването на въздуха по света имат разминавания в пъти. Трябва да има станция, която да е сертифицирана и да могат да се наложат санкции на замърсителя спрямо реални данни, заяви Манолова и подчерта, че мръсният въздух се усеща в четири жилищни квартала - Славейков, Меден рудник, Изгрев и Долно Езерово.

Двойният стандарт в екоинспекциите кара хората да мислят, че тези институции са създадени, за да изпълняват заповеди отгоре. РИОСВ-Бургас не е единственият случай с чадър. В РИОСВ - Враца директорът също е назначен без конкурс. РИОСВ трябва да се разформироват и преосноват, защото сега икономически силните са ненаказани и над закона, а хората дишат мръсен въздух с неясен състав, каза още Манолова.

Общинският съветник Живко Табаков обясни, че е имало изпратено официално запитване до министъра на екологията защо не са изпълнени изискванията за опазване на околната среда от едно от предприятията, което е и основен замърсител, но не е получен отговор. Обърнахме се към "Изправи се.БГ" и Мая Манолова, защото там, където има обществен натиск, има и резултат, заяви той.

На въпрос от медиите за протеста на полицаите, Манолова заяви, че подкрепя протеста на полицаите за по-високи заплати и призова граничните полицаи също да получат допълнително пари за това, че са на първа линия. Тя поиска още да им бъдат осигурени дезинфектанти и предпазни средства.

Причината в ниските заплати на полицаите е и пробитата система на МВР. Борисов не проведе реформа, а има два пъти повече администрация, в сравнение с полицаите на терен.
Спешна реформа в МВР, освобождаване на половината администрация и свободните пари да са за полицаите на терен и за подобряване на тяхната материалната база, заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев.

Припомняме, че миналата седмица Манолова подкрепи протестите срещу мръсен въздух Велико Търново, Враца и Стара Загора. През тази седмица тя ще се срещне с граждани в Ямбол, Видин и Враца. 

 

Източник: https://izpravise.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Всеки ден е подходящ за оставка на Борисов - Мая Манолова

Мая Манолова: РИОСВ да бъдат разформировани и преосновани, защото масово не изпълняват задълженията си

Мая Манолова: Дните на Борисов като премиер са преброени

Мая: Фандъкова да спре поредната нагласена поръчка за авточасти на Столичния автотранспорт

Манолова в Пирдоп: Най-малко 1000 лв. да е месечният доход за работещ човек, a пенсиите да се преизчислят

Мая Манолова занесе мръсна питейна вода от Шумен на Борисов - ᐉ Новини от България • последни новости и актуална информация

Мая Манолова: Отдавна Борисов и управляващите живеят в други реалности, не се интересуват как живеят хората, погазват институциите

Манолова: Борисов, иди си с мир! Спри с терора над гражданите на България!

Мая Манолова: Отдавна Борисов и управляващите живеят в други реалности, не се интересуват как живеят хората, погазват институциите

В понеделник Манолова обявява как ще се яви на следващите избори

Манолова: Тотален хаос с изравнителните сметки на Топлофикация

Мая: Европейският комфорт на Борисов приключи! Докато хората крещят „Мутри вън“..., мутрите са се събрали да пишат Конституция?!? Това е дъното!

 

 


139102