Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова пред де...
Мая Манолова пред десни партии: София е в политическо задръстване

Мая Манолова пред десни партии: София е в политическо задръстванеИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова днес подписа с представители на дясно-центристки формации гражданска платформа за управление на столицата.

„Пиша своята програма за управление заедно с гражданите. Вече проведох множество срещи и подписах множество документи заедно с гражданите. Моята кауза е София и целта на моята програма е да начертаем конкретни мерки за постигане на добро управление, за управление с и за гражданите, със и за столичани.

 Управлението на София през последните 10 години не е добро. Въпреки огромните средства от държавния бюджет София не е подреден, чист, зелен, светъл и прозрачен град. Напротив, София диша трудно, София е в политическо задръстване, София не се управлява прозрачно, в София парите на гражданите не се харчат ефективно. Има сериозен проблем с начина, по който се управлява града. Целта ни е с общи усилия този модел да бъде променен“, заяви Манолова.

„В програмата, която пишем с гражданите, основните приоритети са почтена и светла София, електронизация на процесите в София, пълна публичност и прозрачаност на обществените поръчки чрез електронни търгове. "София чиста и зелена" е кауза не само на младите, а на всички столичани. Модерни решения срещу презастрояването, с един ясен и модерен план с развитие на София на север. София за гражданите – детски площадки, детска градина за всяко дете, достоен живот за възрастните и възможност за развитие на младите, посочи кандидатът за кмет.  Сигурна съм, че ние заедно ще работим за изпълнението на тези приоритети. Това означава много работа, която ние ще започнем от първия ден в Столична община, каза още Мая Манолова.

 

ПЛАТФОРМА ЗА ГРАЖДАНСКО УПРАВЛЕНИЕ

НА СОФИЯ

Ние, представителите на партиите и формациите от десния и дясно-центристкия спектър,

• ПП „Движение България на гражданите“

• ПП „Земеделски народен съюз“

• ПП „Национално движение за стабилност и възход“

• Сдружение „Път на младите“

от една страна и от друга

гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова

демонстрираме политическа воля за обединение около настоящата

ПЛАТФОРМА ЗА ГРАЖДАНСКО УПРАВЛЕНИЕ

като се ангажираме да изпълняваме следните политики за подобряване на живота на гражданите на Столична община, отразяващи дясно-центристката визия за нов модел на управление:

1. Въвеждане на дигитална община, в която всички общински административни услуги могат да се предоставят по електронен път. Всяка преписка и нейното разпореждане ще са проследими онлайн.

2. Категоричен ангажимент за неувеличаване на местните данъци за гражданите.

3. Въвеждане на по-справедлива методология при изчисляване на „такса смет“ – преминаване към модела „замърсителят плаща“.

4. Намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Намаляване числеността на чиновниците с поне 10% и провеждане на тестове за професионалната им компетентност.

5. Извършване на независим външен одит на общинските дружества за установяване на корупционните практики в управлението им, които натоварват сметките на гражданите.

6. Борба с явните и скрити форми на картелност и монополизъм чрез подобряване на прозрачността в обществените поръчки и спиране на дискриминацията на малки и средни предприятия. По този начин ще се повиши конкуренцията и ще спре изкуственото завишаване на цените на стоките и услугите, за които се плаща с публичен ресурс.

7. Пренасочване на поне 50 % от инвестиционните разходи от курортна инфраструктура (аквапаркове, кашпи, шадравани и др.) към основна транспортна мрежа - околовръстен път, вътрешни рингове, естакади, пешеходни надлези и подлези и др.

8. Компенсиране на собствениците на имоти, които са отредени за междублокови пространства или зелени площи, с равностойни общински имоти или суми от държавния и общинския бюджети, за да се запазят настоящите общи пространства и да се даде възможност за изграждане на нови паркове.

9. Промяна на модела на управление на „Топлофикация“ и премахване на политическия чадър над него с цел подобряване на работата и качеството на услугата за гражданите, както и за преодоляване на задлъжнялостта му в размер на над 835 млн. лв.

10. Изработване на аудиовизуална карта с нишите за инвестиране в столицата и системното й публикуване на страниците и в рубриките на световните бизнес-медии.

11. Започване на програма за цялостно възстановяване на тротоарите в София и освобождаването им от паркирали автомобили.

12. Насочване на средствата, събрани от Синя и Зелена зона към същинското решаване на проблема с паркирането чрез изграждане на паркинги извън платното за движение.

13. Преодоляване на кризата с недостига на места в детските градини, включително и чрез предвиждане на стимули за изграждане на частни детски градини и други форми.

14. Предприемане на конкретни мерки за чистотата на въздуха и гарантиране на чиста и безопасна среда за живот и икономическо развитие, присъщи на всеки съвременен столичен град.

15. Безусловна защита на свободата и сигурността на гражданите, както и на техните права, включително личното достойнство на всеки човек.

16. Подобряване на транспортната схема в столицата и нейните райони с мерки, както следва, но не само:

• съобразяване на маршрутите на обществения транспорт с нуждите на гражданите в съответните райони;

• откриване на повече линии за нощен транспорт за необхванатите към момента квартали;

• подобряване условията на труд и възнагражденията на заетите в системата на градския транспорт;

• въвеждане на единен билет с електронен вариант и справедлива цена, валиден поне 75 минути, за целия обществен транспорт в столицата;

17. Децентрализация на отговорности и ресурси към районните администрации.

18. Създаване на непосредствена връзка между управлението на града и неговите жители чрез допитвания и реални обществени обсъждания, провеждани чрез електронни системи, по важните за столичани въпроси.

В РЕЗУЛТАТ НА ГОРНИТЕ, НО И ДРУГИ ДЕСНИ И ДЯСНО-ЦЕНТРИСКИ ПОЛИТИКИ

ДО КРАЯ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ УПРАВЛЕНСКИ МАНДАТ

СОФИЯ ТРЯБВА ДА ИМА:

1. Изцяло завършен околовръстен път на столицата и започнати вътрешни рингове.

2. Нито едно дете няма да бъде в списък за чакащи за детска градина деца.

3. Изцяло електронни административни услуги, достъпни дистанционно от гражданите и бизнеса.

4. Буферни паркинги до метеостанциите в периферията на града.

5. Изграждане, включително и с публично-частно партньорство, на паркинги за поне 100 000 автомобила.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Националният съвет на БСП решава за Мая Манолова

Без да ги искат, зорлем се бутат..., Борисов ги тика! >> Калоян Паргов: Мая Манолова консолидира лявото

Другари, само вие изглежда не разбрахте – Мая Манолова е кандидат на гражданите ! Спрете се...! (ОБНОВЕН)

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

Мая Манолова: Гражданите могат и трябва да управляват чрез обществени съвети

Мая Манолова призова: Да разградим стената от бездушие, кражби и корупция в София! Да променим България!

Хората зад Мая Манолова – достойни, силни и готови за победа

Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

 


112649