Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова се срещ...
Мая Манолова се срещна с работниците от мина „Оброчище” в Добрич

Мая Манолова се срещна с работниците от мина „Оброчище” в ДобричМая Манолова посети град Добрич, за да се срещне с работниците от Мина „Оброчище” във връзка с развитието на изплащането на възнагражденията им, тъй като остават 11 дни до края на тримесечния срок за представяне на заявления и доказателства за дължимите им суми. 

По думите й, ако срокът изтече, хората рискуват да не получат честно заработените си пари от некоректния работодател, който е и некоректен концесионер.  

 Мина „Оброчище” е една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа и в същото време нейният концесионер „Евроманга” я е довел почти до фалит. 

Мая Манолова заяви, че е настоявала пред министъра на енергетиката да вземе необходимите мерки не само държавата да си прибере дължимите концесионни такси, но и да бъдат защитени правата и интересите на работниците, някои от които имат да получават 16 и повече заплати. Но това така и не се случило и затова сега миньорите ще си търсят дължимото от Фонда за гарантиране на вземанията. 

След разговори с Фонда и структурите на Националния осигурителен институт е получила уверения, че институциите ще изчакат работниците да представят доказателства извън тримесечния срок за дължимите суми, но проблемът с представянето на документите остава и той е свързан отново с техния работодател

На срещата присъства и Иван Манолов - синдикът, който е назначен от съда да управлява дружеството. Той обясни, че информацията към НАП и НОИ е била нередовно подавана и непълна от страна на работодателя, поради което не е възможно да се изготвят справките за заплатите на работниците. Той е поискал от областния управител да установи състоянието на държавната собственост в мини „Оброчище“, но областният управител е казал, че не е компетентен по въпроса. „Кирилов е препратил молбата към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но до момента не е получен отговор”, заяви синдикът.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dobrichonline.com/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова: Правителството да си напише домашното. 12,5 млрд. евро от Фонда за възстановяване няма да бъдат дадени даром

Манолова: Депутатите да приемат закона за колекторите, да помислят за избирателите си

Манолова: Г-н Борисов, подарявам Ви готов закон за колекторите. Докажете, че не сте опънал политически чадър над тях!

Мая Манолова внася законопроекта за колекторите ВИЖТЕ пълния текст >>

Манолова внася законопроект за колекторите

Десислава Малинова от "Изправи се България": Да дадем на Борисов 363 лв. и да преживее един месец с тези пари

Първан Симеонов: Мая Манолова се позиционира много добре със социалната си програма. Тя трудно би могла да бъде изпреварена!

Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн лв., да им ги плати

Мая: Това управление не е полезно за хората. Гражданите ще бъдат първата поитическа сила!

Манолова: С програмата „Работа за всеки“ ще осигурим 200 000 работни места 


127232