Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мая Манолова заведе ...
Мая Манолова заведе дело срещу Бойко Борисов за 15 000 лева

Мая Манолова заведе дело срещу Бойко Борисов за 15 000 леваМая Манолова заведе дело срещу премиера Бойко Борисов.

В исковата ѝ молба до Софийския районен съд независимият кандидат за кмет на София претендира обезщетение от 15 000 лева за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения.

Поводът е интервюто на министър-председателя в сутрешния блок на бТВ, излъчено два дни преди балотажа на местните избори

Според Манолова в медийната си изява "Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили".

В иска си тя посочва, че в столичния квартал "Воляук" няма ромска общност и лидери, за каквито премиерът говори. Бившият омбудсман посочва и, че не поддържа връзка с "Братя Галеви", които са "в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов".

Засегнато е доброто ми име и самочувствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората. Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист, посочва още Манолова в исковата си молба.

В случай че спечели делото срещу премиера Борисов и ѝ бъде присъдено обезщетението, Манолова възнамерява да дари парите за построяването на детска площадка във Волуяк, заявиха от екипа ѝ.

Ето и пълния текст на исковата молба:  

 

ДО

​Районен съд

​София

И С К О В А  М О Л Б А

 

От:

Мая Божидарова Манолова - Найденова гр. София адрес... 

 

Чрез:

адв. Минчо Спасов с адрес за съобщения ...

 

срещу:

Бойко Методиев Борисов гр. София 1000 пл. Александър Батемберг № 2 – Министерски съвет

За неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения в телевизионно интервю

 

​Цена на иска: ​15000 лв.

 

​УВАЖАЕМИ СЪДИЯ,

В свое интервю от 01.11.2019 г. по БТВ при журналиста г-н Хекимян, ответникът Бойко Борисов изнесе невяерни, обидни, клеветнически и уронващи доброто ми име твърдение, че:

1. (минута 13.34 от началото)»Възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза, че може да попитате снощи към седем и половина осем без дваЕсе във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми... Снощи (на 31.10.2019 г.) по негови думи около седем и триЕсе, осем без дваЕсе, конспитративно, чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: «Герб» ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея».

Това е невярна информация. Срещата ми с избиратели във Волуяк:

1.1. Се състоя не «конспиративно», а на публично място - до ЖП Гарата.

1.2.Беше с жители на с. Волуяк, които споделиха проблемите си, а именно: липса на канализация, проблеми с питейната вода и транспорта, разочарованието си от неизпълнениете обещания на ГЕРБ. Роми - Ромска общност във Волуяк просто няма;

2. (минута 14.32) «Там братя Галеви са й помогнали много през ромските лидери... Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии».

С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите. Деликтното поведение се състои в твърденията за:

-»уйдурма» с ромската общност във Волуяк с цел изборма измама;

-сътрудничество с осъдени лица с цел манипулиране на изборите.

Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили.

Ромска общност и лидери във Волуяк няма.

«Братя Галеви» са в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов. Дали той е в известност за местоположението им може да се съди от преките му впечатления за дейността им днес, които споделя в интервюто.

Засегнато е доброто ми име и самочуваствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората. Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист.

За нанесните ми морални щети, представляващи болки и страдания, психически натиск и дискомфорт, макар неоцении в пари, предявам граждански иск срещу ответника в размер на 15000 лв.

Моля да ми присъдите исковата сума от 15000 лв., в едно със законната лихва от датата на увреждането (01.11.2019 г.) до окончателното й събиране), както и съдебни разноски.

Доказателства:

Прилагам и моля да приемете като доказателства:

1. Удостоверение от ЦИК за регситрацията ми за кандидат за кмет на гр. София;
2. Запис от процесното телевизионно интервю на компакт диск.
3. Сигнал до ВКП 20/903490459/30.10.2019 г.
4. Отговор от ПРБ, публикуван на сайта на ВКП;
5. Публикация в сайта «ПИК» «ЕТО СЦЕНАРИЯ ЗА НОВИЯ КОСТИНБРОД НА МАЯ» от 01.11.2019
Доказателствени искания:

6.Моля да ми издадете съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдя от телевизия БТВ с официално копие от записа на въпросното интервю на Премиера от 01.11.2019 г., след което ще го предоставя на съда за оглед.

7.Моля да допуснете и разпитате 3-ма свидетели в режим на довеждане, които ще дадат показания относно:

-предмета на срещата във Волуяк на 31.10.2019 г.;

-болките и страданията, през които преминах в следствие на процесното интервю в личен план;

-щетата, нанесена от процесното интервю в професионален и политически план.

8.Доказателствено искане:

Моля да разпоредите лично явяване на ответниказа като го задължите в режима на чл. 176 ГПК да даде обяснения за източниците и доказателствата за неверните си твърдения.

Прилагам и адвокатско пълномощно с договор за правна помощ.

01.11.2019 г.​​​С УВАЖЕНИЕ:

гр. София

 

Източник: www.offnews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: ОБМИСЛЯМ СФОРМИРАНЕТО НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА! Заедно с гражданите ще отстояваме основните демократични ценности. Показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде демонтиран!

Мая Манолова гласува за свободна, демократична и европейска София

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Манолова: Посланията ми са към всеки, който не иска повече този модел на управление

Мая Манолова заедно с гражданите в протестите срещу Гешев, обяви подкрепа за кандидат-кметовете на промяната (ОБЗОР)
116368