Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Майката, разплакала ...
Майката, разплакала Борисов, иска извинение от премиера

Майката, разплакала Борисов, иска извинение от премиераКрасимира Обретенова - майката, чиято история разплака премиера, се почувствала обидена, че от 13 години ходи на всеки протест на хората с увреждания, а Борисов я забелязал едва сега.

„Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това”, каза пред Нова Красимира Обретенова.

Днес Красимира и дъщеря й напускат България с огорчение и в знак на протест срещу системата. "Кой ненормален администратор кара родители на деца с увреждания да ходят напред назад", попита Борисов на вчерашното заседание на Министерския съвет.

„Първият ни протест на майки на деца с увреждания в Добрич беше заради проблемите с ТЕЛК. Тогава се искаха едни безмислени изследвания, които са безумни. Трябваше да доказвам, че тя не вижда”, разказа Красимира Обретенова. По думите й системата я превръщала в паразит, защото нямало обективна оценка на потребностите на детето.

„Не искам да издържам тази негодна социална и всякаква друга система. Отивам в Холандия. Очаквам там да работя, да си плащам социалните осигуровки и дъщеря ми да получи нужните грижи. Аз не съм работила 15 години, което е абсурдно”, добави Красимира.

„Има диалог, има срещи. Обувки има. От страна на социалното законодателство на Красимира Обретенова и дъщеря й са предоставени всички видове помощи, които са определени по реда на социалното законодателство”, коментира за „Здравей, България” зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

По повод думите на премиера, Капка Панайотова от „Центъра за независим живот” коментира: „Аз приемам това за едно грубо отношение към хората с увреждания, защото това означава, че той или за първи път чува, че хората с увреждания имат проблеми, или тотално не знае какво се случва в държавата, която той управлява. Ако с реване, г-н Борисов, се получаваха нещата, ние да сме оправили държавата много отдавна. Но това, за съжаление, не се получава. Не искаме съжалението Ви, нито на Вас, нито на другите властимащи! Искаме да слезете при хората с увреждания и да започнем да работим за решаването на техните проблеми. С рев няма да стане”. 

Източник: https://frognews.bg/


59842