Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Майките недоволни от...
Майките недоволни от точките за инвалиди, пак плашат с протест

Майките недоволни от точките за инвалиди, пак плашат с протестМайките на деца с увреждания отново заплашиха с протести и палатков лагер пред парламента. Този път заради новата точкова система, която ще оценява хората с увреждания от април.

Индивидуалната оценка на инвалидите, която предлагат от социалното министерство, бе въведена именно по искане на протестиращите майки. Тя ще е с точкова система и ще включва три компонента - самооценка на инвалида, констатации на социалния работник и заключения за нуждите - финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр. Формулярът включва 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да ползват техника, до това от какви помощни средства имат нужда. За да имат личен асистент, инвалидите трябва да получат най-малко от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го ползват до 15 ч на месец. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка между 187 и 204 точки.

“Дъщеря ми е с детска церебрална парализа. Тя може да ползва лъжица, но не може да си направи сама храна, нито да си купи”, обясни Ива Димитрова. По нейните сметки дъщеря ѝ ще получи около 180 точки. Така тя ще има право на 84 часа асистент на месец.

 

Майките от “Системата ни убива” настояват за промяна на коефициента, по който се изчисляват точките и се определят часовете.

“Неяснотите в критериите са предпоставка за субективизъм при оценката от страна на оценяващия. Това ще въведе нови порочни практики в системата и категорично сме против да се провежда нов експеримент с хората с увреждания. Абсолютно недостатъчен е периодът на разработка на методика за индивидуална оценка”, написаха пък от майките от другата инициатива - “Системата ни убива всичките”. Те готвят становище до социалното министерство, където ще опишат реални казуси на хората с увреждания, като така ще извадят грешките в самата концепция.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Благодарение на майките от „Системата ни убива“ >> 140-150 000 хора с увреждания ще имат право на финансова подкрепа

Победа за майките! Победа за децата! Победа за България в битката с властта и статуквото!!! (ОБНОВЕНА)

Справедливата кауза на майките надви упорството на властта! Губиха битки..., спечелиха войната! >> Народното събрание прие Закона за личната помощ


91696