Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Македония трябва да ...
Македония трябва да завърши промените, чак тогава Гърция ще ратифицира

Македония трябва да завърши промените, чак тогава Гърция ще ратифицираНие се стремим към сърдечни и добри междусъседски отношения и демонстрираме на практика, че подкрепяме членство в НАТО и Европейския съюз (на Македония), но първо трябва да бъде решен въпросът с името съгласно международното право и историята, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, цитиран от МИА.

Едва след като конституционните поправки бъдат направени, споразумението за името ще бъде изпратено в парламента (на Гърция) за ратификация, посочи държавният глава, който участваше в събитие в Солун вчера.

"Нашата съседка трябва да направи необходимите промени в своето законодателство, по-точно в конституцията. И те поеха този ангажимент, така че ние очакваме да го изпълнят. Едва след като процесът бъде завършен и след като бъде установено, че конституционната ревизия съдържа всички гаранции, тогава ще има покана за членство в НАТО и започване на преговорите за присъединяване към ЕС", посочи гръцкият президент.

На 19 октомври парламентът в Скопие гласува с мнозинство от две трети предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение с Гърция, което предвижда смяна на името на страната на Република Северна Македония.

 

Източник: https://btvnovinite.bg/


79952