Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Малко по малко ни уб...
Малко по малко ни убиват!

Малко по малко ни убиват!Информационен сайт на Движение „ДНЕС“

 

Само за последните две седмици са починали трима пациенти, чакащи трансплантация на бял дроб. Двама само ден след европейския ден на донорството – 13 октомври, иронично, нали?! И безкрайно тъжно, жестоко и нелепо. 

А през това време вече десетилетия държавата прави реформи в здравеопазването. Уж реформира остаряла система, при която единствено си задължен да плащаш, но никога нищо реално не получаваш. 

Осигурен съм и трябва да получа лечение - е най-логичното заключение на всеки един от нас, който чинно си плаща здравната вноска всеки месец. Е да, ама не. Ето защо вече сме стигнали дотам плахо да стискаме палци и да казваме "Да пази Бог", дано не се случи на нас. Но застраховани няма. Всеки може да се окаже в ситуация да се бори за живота си със зъби и нокти, а бюрокрацията и държавата мащеха да му отнемат и последната глътка надежда. 

И тук, както и при хората с увреждания, лозунгът "Системата ги убива" звучи съвършено на място. 

Замислете се обаче, господа управници, ами ако утре дойде ваш ред? Парите не винаги купуват здраве!

 

Вижте още: 

Близки на починалия млад мъж, който чакаше за белодробна трансплантация: Бяхме излъгани от държавата 

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: За две седмици починаха трима души, които чакаха белодробна транплантация...

Пациенти: Шестима, чакащи трансплантация на бял дроб, са починали през 2018 г....

Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест 

 

******************************************************************************************************** 

 

Геноцид!* >> Неуредици около белодробните трансплантации и трима починали чакащи за две седмици

 

Днес нямаме повод да празнуваме, не е празничен ден. Това обяви новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов при откриването на събитията, с които в болница "Св. Екатерина" дадоха началото на Европейската седмица на донорството. И съобщи, че само за последните две седмици са починали трима пациенти, чакащи трансплантация на бял дроб. Двама само ден след европейския ден на донорството – 13 октомври.

 

Докато държавата планира и обяви, че ще пише национална програма и "пътна карта" за донорството и трансплантациите, вече петнайсетимата пациенти, чакащи за бял дроб, всъщност няма къде да бъдат трансплантирани – нито в чужбина, нито в България.

Христов описа пред медиите и пред събралите се на откриването тревожната ситуация около белодробните трансплантации. Макар до скоро да се твърдеше, че България все още преговаря и е почти на финала да подпише договор с трансплантационната клиника в Есен, Германия, за да даде възможност там да бъдат трансплантирани българи, Христов съобщи, че вече има официален писмен категоричен отказ. Германските власти преди два дни изпратили писмо до агенцията, с която информират, че нито една клиника в страна от Евротрансплант - Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и Унгария, няма да трансплантира пациенти от страни, които не са пълноправни членове на Евротрансплант.

 

България засега е само асоцииран член на организацията, тъй като не покрива критерий за брой донори на глава от населението. Въпреки това доскоро страната ни подаваше органи към Евротрансплант и съответно имаше възможности да получава такива. Извършваха се и трансплантации в тези страни, членове на организацията.

 

Евротрансплант не се ангажира с посредничество и връзки между България и клиники в Европа за уговаряне на трансплантациите, а само описва принципите, добрите практики и условията за обмен и трансплантация на органи. Така България сама трябва да влиза в преговори и да намери клиники, в които да уговори приема и трансплантациите на български пациенти.

 

Допреди година и половина това ставаше в клиниката във Виена, но след изтичането на договора той не е подновен. А предишният ръководител на агенцията Марияна Симеонова обясни липсата на договор с административни пречки и недопустимо забавяне на здравното министерство, което многократно е било предупреждавано, че скоро няма да има къде да бъдат тансплантирани чакащите за бял дроб. Страната влиза в разговори с клиниката в Есен преди около половин година и оттогава държавата твърди, че договор ще има всеки момент.

 

Неясни мотиви за отказ

 

Днес новият ръководител на агенцията вече ясно даде да се разбере, че България скоро няма да има такъв договор нито с клиниката в Есен, нито с която и да било страна от Евротрансплант. На въпрос на "Дневник" дали отказът на клиниките не е заради стари неразплатени задължения от българска страна Христов коментира, че здравната каса е влязла в разговори, има представени погасителни планове в страните, където дължи средства, и това не е основание. Формално в писмото за отказа се посочвало приемането на изменения през 2018 г. в декларацията за предотвратяване на трафика на органи. Затова и държавите от Евротрансплант затягали режимите си.

 

България не е подписала нито декларацията, нито е одобрила измененията към нея. От прегледа на промените в документа, които са около една страница и половина, не се виждат сериозни изменения, както и да се въвеждат нови много по-строги правила или да се говори за затягане на режими.

 

От думите на Христов пред медиите днес се разбра, че и той не намира основания в промените в декларацията, за да получи страната ни категоричен отказ. Но други мотиви не били изложени в кореспонденцията с германските власти.

 

Вече се преговаря с чуждестранни специалисти да оперират в България

 

В тази ситуация България вече е предприела стъпки, за да може да се правят трансплантации на бял дроб в България. На 22 октомври в България се очаква да пристигнат чуждестранни специалисти трансплантолози заедно с екипи, с които да бъдат уговорени детайли, цени, процедури и методи, по които те могат да извършват белодробни трансплантации в България, съобщи Михаил Христов. С тези планове и финансови разчети той ще поиска съответното финансиране от централния бюджет, за да може да се подпише финансово обезпечено споразумение с някой от екипите. Които вече при наличие на подходящ донор ще могат да дойдат и да направят трансплантацията в България.

 

В отговор на няколко въпроса Михайлов уточни, че се мисли и за следоперативния период, в който вероятно част от чуждестранния екип ще остане да следи пациента, прилагайки световните стандарти, правила и практики.

 

Трима български лекари са минали десетдневна практика
за белодробни трансплантации

 

Кога българи ще могат да извършват операциите все още не е известно. Български медици ще се учат по време на трансплантациите, но по думите на Христов ще отнеме поне 8 месеца, докато някой българин успее да бъде подготвен на необходимото ниво. До момента само трима души от болница "Св. Екатерина" са били миналата година на десетдневен курс в клиниката в Есен. Други лекари с реални практически познания в трансплантацията на бял дроб няма.

 

По думите на директора на другата болница, която е посочена за база за бъдещи белодробни трансплантации заради подходящата си и достатъчна база – болница "Лозенец", проф. Любомир Спасов подготовката на български лекари за самостоятелни белодробни трансплантации може да отнеме и години.

 

Липса на донори

 

А днес България даде началото на Европейската седмица на донорството със залепяне на листа с имена на донори върху "Дървото на живота" в централното фоайе на болница "Св. Екатерина". Малко преди това Христов съобщи, че от началото на тази година са реализирани 11 донорски ситуации – около шест пъти по-малко от нужните, за да стане страната пълноправен член на Евротрансплант. На опашката сме в Европа по този показател, обяви Христов и заяви, че ще се направи преглед на законодателството, за да се види как да се стимулира донорството и да се премахнат евентуални пречки.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Държавата, която продава хората си... (ОБНОВЕН)

Майките на деца с увреждания отказаха участие в дискусията за промените в закона

Движение "ДНЕС": БРАВО БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ! >> Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

Системата убива деца...!

Държава – Болна до смърт

 

 


78773