Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: Епидемията...
Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви мерки

Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви меркиВ условията на епидемията от коронавируса правителството оставя на втори план епидемията от безработица, която заля страната.

Според последното проучване от днес, тревогата за икономическите последици от епидемията е превзела хората. 20 % от тях се опасяват, че ще изгубят работата си, 3 % вече са я изгубили само за първата седмица, близо 30 % се страхуват, че няма да могат да плащат кредитите си, а близо 40 % - че няма да могат да плащат битовите си сметки.

В тази връзка е наложително спешно да се сформира, след медицинския, и социално-икономически щаб, с който правителството да се съветва за мерките свързани с преодоляване на икономическата криза, насърчаването на заетостта и подкрепата за малкия и среден бизнес, както и за спиране на вълната на ръст на безработицата.

Щабът да изработи и пакет от мерки за мобилизиране на ресурса на всички работоспособни хора, на домакинствата, семейния, малък и среден бизнес. На вниманието на правителството трябва да са и сезонните работници, които също остават без доходи в следващите месеци. Специални мерки да се предвидят и за самоосигуряващите се лица, също силно застрашени от оставане без доходи.

Настояваме за редовни ежедневни брифинги на социално-икономическия щаб, за да са информирани гражданите за нивата на безработицата и за мерките за рестарт и насърчаване на малкия и среден бизнес, компенсиране на домакинствата, както и за възможностите да си намерят работа.

  

Източник: https://izpravise.bg/  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Манолова: Ще внесем законодателни промени, така че и кметовете да имат отношение към разрешителните за отпадъци

Манолова ще участва в общественото обсъждане в КЕВР за поскъпването на водата в Търговище

"Малките пред големите": Манолова в подкрепа на обикновения човек, Движение "ДНЕС" застана зад новия проект!

Мая Манолова организира трета безплатна приемна за граждани

 

 


123197