Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: Г-н Борисо...
Манолова: Г-н Борисов, подарявам Ви готов закон за колекторите. Докажете, че не сте опънал политически чадър над тях!

Манолова: Г-н Борисов, подарявам Ви готов закон за колекторите. Докажете, че не сте опънал политически чадър над тях!Този законопроект ще даде глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите, посочи Манолова и подчерта, че закони като този, важни за обикновените хората, са подминавани от  политическите партии в парламента. Преди почти година внесох закона за частния фалит, но той още не е приет, въпреки че по време на тази криза той би дал втори шанс на хората, даде пример Манолова.

Тя посочи, че в закона за колекторите е заложено изискването те да имат поне 500 хиляди лева капитал, да са регистрирани в специален регистър, а контрол върху дейността им да осъществяват КЗП, министърът на икономиката и БНБ – в случаите на дългове по лизинги, кредити и др. Въвежда се още забрана длъжникът да бъде търсен по всяко време в дома му, на работното му място, да бъдат тормозени съседите му и семейството му, да се лепят съобщения за дълга му на публични места. Предвидено е също, дълговете да се събират, само ако длъжникът е съгласен, не ги оспорва и е посочил конкретен колектор.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор, обясни още Манолова.

Сред санкциите, които тя изброи, са глоби за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за самите колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения. Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Манолова подчерта, че законодателните промени са адресирани до премиера Бойко Борисов, в качеството му и на председател на ГЕРБ, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът в сила възможно най-скоро.

Пълен текст на законопроекта

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова внася законопроекта за колекторите ВИЖТЕ пълния текст >>

Манолова внася законопроект за колекторите

Десислава Малинова от "Изправи се България": Да дадем на Борисов 363 лв. и да преживее един месец с тези пари

Първан Симеонов: Мая Манолова се позиционира много добре със социалната си програма. Тя трудно би могла да бъде изпреварена!

Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн лв., да им ги плати

Мая: Това управление не е полезно за хората. Гражданите ще бъдат първата поитическа сила!

Манолова: С програмата „Работа за всеки“ ще осигурим 200 000 работни места

Мая Манолова: Борисов е с паник атаки и в стрес, страх го е от гражданите! Моята амбиция е народният гняв да се излее в урните


127109