Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова: Защо продъ...
Манолова: Защо продължават запорите върху сметки на хора за пенсии, заплати и обезщетения?

Манолова: Защо продължават запорите върху сметки на хора за пенсии, заплати и обезщетения?Телефонът в офиса на #ИзправиСе.БГ буквално прегря от обаждания от цялата страна - от село Партизани, общ Дългопол, до Враца и Видин; от Карнобат до Петрич с един и същ въпрос - защо продължават запорите върху сметки на физически лица, по които хората получават своите пенсии, заплати и обезщетения?

Хората масово ни съобщават и за спиране на мобилни телефони на възрастни хора, които не могат да стигнат до местата за плащане. Много от тях нямат близки, които да го направят, а КПП на областните градове са мярка, с която всички сме длъжни да се съобразим, вкл. и възрастните. В момента възрастните разчитат единствено на телефонна връзка с близките си и тази връзка не трябва да се преустановява.

В момента депутатите заседават и обявиха, че ще се съобразят с ветото на президента. Но в закона мерки за подкрепа на обикновените хора и малкия и среден бизнес, за семейния бизнес, не приемат. Продължавам да настоявам, че скоро ще става дума за физическо оцеляване на хора, останали заради кризата без никакви доходи. Държавата ще остави хората на бързите кредити ли?!


Затова призовавам правителството:


1. Министърът на правосъдието, който е отговорен за дейността на Частните съдебни изпълнители, да извърши проверка на онези от тях, които са наложили запори във времето на извънредното положение, в това число и запори на банкови сметки на физически лица, запорите върху трудови възнаграждения и пенсии, и да наложи глоби на ЧСИ, които са направили такива запори.

2. Министърът на транспорта да предприеме действия за прилагането на същата мярка към сметките за телефони и интернет, както и към сметките за тока – отлагане с поне 20 дни и без да се преустановява услугата, особено на възрастните хора.

3. Да се въведе механизъм за предел на надценката, с която се продават дезинфектанти, маски и предпазни средства, още повече, че посещението на лекар и болница вече е недопустимо без гражданинът да носи маска. Подобен механизъм работи при търговията с лекарствени препарати и би могъл да се приложи и по отношение на предпазните средства.

 

Източник: Мая Манолова, фейсбук

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

„Стихията Манолова“ продължава нагоре...! И то как!

2020 – годината на Мая Манолова

„Изправи се, България“ и Движение „ДНЕС“ обединени в името на България!

Изправи се..., вдигни очи! Промяната е вече с нас!
123156