Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова недоволна, ...
Манолова недоволна, че ЦИК се бави с подготовката за местните избори

Манолова недоволна, че ЦИК се бави с подготовката за местните избориПо думите й се занимавали с летни си отпуски

Омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври.

По думите й независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване.

Тя отбелязва обаче, че от информацията на сайта на ЦИК ставало ясно, че активен процес няма.

"До момента ЦИК не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите", подчертава Манолова.

Според омбудсманът работата на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите, въпреки, че сроковете са започнали да текат от 10 юли.

Мая Манолова посочва, че до 17 юли ЦИК е трябвало да открие подсайт на интернет страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване.

"Този срок вече е изтекъл, а такъв сайт не е открит, липсва и в хронограмата. Освен това, пропуснат е срокът - до 22 юли, до който ЦИК трябваше да определи броя на избирателните секции за машинното гласуване, включително критериите, на които да отговарят, като такъв срок също няма в приетата хронограма", пише още в писмо си Манолова.

В него тя предупреждава, че сега ЦИК не могат да се оправдават с кратките срокове, тъй като от издаването на указа на президента на 10 юли, комисията е имала достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване.

Тя недоумява защо ЦИК не заседава редовно и не приема документите, свързани с изборите и с машинното гласуване.

По думите й до момента комисията е провела 5 заседания, като се занимавала само с административна дейност и по-активно с определянето на летните отпуски.

Манолова очаква ЦИК да изпълни задълженията си и да започне активна работа по организирането на изборите и спазването на сроковете, определени в Изборния кодекс.

Припомняме, че малко по-рано днес от ЦИК обявиха, че в 1965 населени места ще се избира местна власт на есен.  Говорителят на ЦИКАлександър Андреев подчерта, че изборната администрация вече се готви за местния вот.

От ГЕРБ внесоха предложение за премахване на машинното гласуване за местните избори. 

Предложението на ГЕРБ мина в ресорната правна комисия на първо четенекато и тогава на него се противопоставиха от БСП и ДПС.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) "използваемост" на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. 

 

Източник: https://news.bg/politics/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Власт без позиции...! >> ГЕРБ пак даде крачка назад за машинното гласуване

ГешеФтура

Власт, та власт! >> ВМРО издигна Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

В постоянен отпуск >> Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

Разчистването след Цветанов в ГЕРБ тръгна от Пловдив

Червени раздори >> Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Обречен нос >> ДБ се готви за решителна битка в София

 

 


107431