Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Манолова пита за как...
Манолова пита за какво са похарчени над 8 млн. лева от новото държавно предприятие за язовирите

Манолова пита за какво са похарчени над 8 млн. лева от новото държавно предприятие за язовиритеВ заявление за достъп до обществена информация, изпратено до изпълнителния директор на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пита за какво са похарчени над 8 млн. лева от държавното предприятие, създадено преди едва шест месеца.

Манолова и екипът й питат за какво са изразходвани дадените от Министерския съвет средства в размер на 8 140 400 лева.

За предприятието са отпуснати отделно 4 млн. лева за издръжката му. От отчета на бюджетните му разходи става ясно, че в дружеството са наети 131 щатни служители и инвестиционните им разходи за 2019 година се свеждат до закупуването на 30 автомобила на обща стойност 960 000 лева.

След одобрения през месец август бюджет, 1 179 000 лева са средствата, изразходени за заплати на служителите, а 70 000 лева са похарчени за „други възнаграждения и плащания за персонала“ и Манолова и екипът й питат какви са тези възнаграждения.

Припомняме, че по-рано Манолова и екипът й зададоха въпрос за Държавната консолидационна компания (ДКК), на която през юли 2018 година са отпуснати 500 млн. лева за ремонт на 418 аварийни язовира, но не е ясно кои, колко и къде са ремонтираните и изобщо има ли завършени ремонти.

Според наличната до момента публична информация, ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи” ЕАД, което е част от структурата на ДКК, за разлика от новосъздаденото дружество за управление за язовирите. По официални твърдения на Министерството на икономиката към началото на декември 2019 г. обаче, на „Монтажи” са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите.

От Изправи се.БГ депозираха заявлението днес, а срокът за отговор е 14-дневен.

 

 

Източник: https://izpravise.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

"Малките пред големите": Манолова в подкрепа на обикновения човек, Движение "ДНЕС" застана зад новия проект!

Мая Манолова организира трета безплатна приемна за граждани

Мая Манолова, „Изправи се, България“ и Движение „ДНЕС“ обединени в името на България!

Манолова: Както Борисов събра мнозинство за субсидията, така да събере и за съдебната реформа

Стотици граждани и неправителствени организации заедно в „ Изправи се , България“!

Манолова: Борисов разказа басня за "независимия" прокурор - предложенията му са противоконституционни

" Изправи се  България“: Обединени да се изправим и разрешим проблемите със силата на нашата гражданска енергия! ВИЖТЕ пълния текст на Учредителна декларация на гражданската инициатива >>

Манолова: Първата победа на " Изправи се .БГ" е налице!

С " ИЗПРАВИ СЕ , БЪЛГАРИЯ" Мая Манолова вдига страната на крак! Ще оказва натиск върху властта и институциите да работят за хората

Изправи се..., вдигни очи! Промяната е вече с нас!

 

 

 

 


120265