Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Маркет линкс: Парлам...
Маркет линкс: Парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция!

Маркет линкс: Парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция!Политическото пространство е наситено със скандали, така че към момента по една или друга причина евроизборите стоят отдалечени за българските граждани. Има други събития, които привличат вниманието им, заяви Добромир Живков от Маркет ЛИНКС по bTV.

 

Според него голямото противопоставяне на политическата сцена между ГЕРБ и БСП, води до мобилизация и при двете политически сили.

 Image result for парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция!

ДПС е третата партия, която със сигурност ще вкара евродепутат, добави Добромир Живков. "При Обединените патриоти предстои да се реши дали ще се явят отделно, така че тепърва предстои да изчислим следващия месец какви ще са нагласите и шансовете на партиите там поотделно", каза Живков.

 

Данните са от съвместно национално-представително проучване на bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1018 лица над 18 г., в периода 15-25 февруари по метода на прякото-лично интервю.

 

На първо място по ниско доверие е Народното събрание. Това не е изненадващо, тъй като може да се каже, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция, в която се определят и взимат решения в законодателството и редица решени, свързани с управлението на страната.

 

"За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в един инструмент на изпълнителната власт в голяма степен", обясни той. Каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано в момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави Живков.

 

Той отбеляза още, че по отношение на доверието към правителството и нивото на доверие от 27 процента, може да се каже, че то възстановява малко позициите си от 22-23-те процента през ноември.

 

Според него спадът на доверие от началото на годината към президентската институция – от около 60 процента до към 51 процента, се дължат на няколко неща.

 

„На първо място това се дължи малко или много на факта, че президентът започва да звучи по много подобен начин във всяко свое публично изявление, тоест аргументите, които той излага, започват да изчерпват силата си да въздействат, защото ние ги слушаме вече около година”, посочи социологът.

 

Добромир Живков уточни, че говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но все пак тези действия започват да изчерпват ресурса си да мобилизират и да въздействат.

 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Въпреки "доброто" управление! >> България в агоничен гърч, пред драстичен срив: Масова неприязън към статуквото..., 66% искат смяна на властта, 41% извънредни избори, ГЕРБ с под 20% подкрепа!

И платената социология сочи: Срив! >> Рейтингът на ГЕРБ пада от 22,2% през декември, на 18,3% през януари

Социология вляво! >> „Медиана”: При избори за НС за БСП ще гласуват 24,8%, а за ГЕРБ – 23,6%

Натъкмяване! >> На евроизборите ГЕРБ ще получи 34.8%, БСП - 33.1%, показа проучване

Повече от половината българи смятат, че предстоящите евроизборите ще са нечестни

През погледа на червената социология >> Юрий Асланов: Обществената подкрепа за БСП остава на същото ниво, намалява обаче тази за ГЕРБ


91808