Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Масов антиправителст...
Масов антиправителствен протест в Белград >> Хиляди сърби към Вучич: Ще свършиш под земята (снимки и видео)

Масов антиправителствен протест в Белград >> Хиляди сърби към Вучич: Ще свършиш под земята (снимки и видео)Въобще не се притеснявам, нито пък се страхувам, каза сръбският президент

Най-грандиозният досега митинг на сърбите срещу режима на президента Александър Вучич се проведе в центъра на Белград в събота.

На площада пред Скупщината беше издигната трибуна. Пред нея имаше и огромен плакат, на който пишеше: “Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята”.

Множеството, дошло от всички краища на Сърбия, надуваше свирки и скандираше “Приключил си!”, “Не съм тъп” и “Оставка”.

 

Недоволстващите граждани поискаха още оставките на премиерката на Ана Бърнабич и на шефката на Скупщината Мая Гойкович, назначаване на преходно правителство, провеждане на честни парламентарни избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахване на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима.

В демонстрацията участваха граждани от всички възрасти, но преобладаваха младите хора на около 20-30 години, които заявиха, че не желаят да живеят повече под режима на Вучич и да напускат страната. За 7 години, откакто той е на власт, от Сърбия са избягали над 320 000 души.

 

Входът на Скупщината беше преграден от плътен полицейски кордон.

“Въобще не се притеснявам, нито пък се страхувам от протеста на опозицията”, заяви сръбският президент. Пред проправителствената тв “Пинк” Александър Вучич риторично попита не зачита ли различното мнение и демокрацията. “След 5 дни и ние ще се съберем на протест. Ние, не трошим и не чупим и не бием жените”, каза Вучич и призова опозицията да води диалог от Скупщината, а не по улиците.

 

Масовите протести започнаха преди 4 месеца след побоя на лидера на левицата Борко Стефанович. Оттогава всеки петък и всяка събота в над 50 града на Сърбия се провеждат демонстрации под мотото “1 от 5 милиона”. Наименованието дойде след заплахата на Вучич, че няма да изпълни нито едно искане на опозицията, дори по улиците на страната да излязат 5 милиона протестиращи.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Блокада на пътища и институции - възможни стъпки на протестиращите в Сърбия

Сърбия на бунт! >> Блокираха Вучич в президентството, напрежението в Белград ескалира (ВИДЕО)

Сърбия се тресе от протести срещу правителството

А кога срещу... Борисов >> В Сърбия се надига най-масовият протест срещу Вучич

Сърбия въстана! >> Започна най-големият антиправителствен протест в Белград

 

 


96128