Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицински сестри на...
Медицински сестри на протест за по-високи заплати

Медицински сестри на протест за по-високи заплатиМедицински сестри излизат на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева.

Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане. Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение.

 

Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста им да се присъединят медицински сестри от други градове в страната.

По-късно днес от КНСБ ще оповестят подробности за подготвян от тях национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

 

Основните проблеми пред съсловието ще бъдат представени от президента на синдиката Пламен Димитров и представители на професионални организации в здравеопазването на пресконференция.

 

Основните проблеми за здравеопазването според КНСБ са недостигът на кадри и липсата на млади специалисти, ниските възнаграждения, липсата на диференцирано заплащане и недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

 

В протеста, чиято дата ще бъде обявена по-късно днес, се очаква да се включат представители на съсловието от цялата страна, подкрепени и от съсловните пациентски организации. Ще бъде оповестено още за какви заплати настояват медиците и как могат да се постигнат те.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

Медицинските  от Карлово излизат утре на протест

Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Протестът на медицинските сестри - манифест на продънената социална политика (ОБНОВЕН)

 

 


113553