Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Медицински сестри от...
Медицински сестри от болницата в Добрич подадоха оставка

Медицински сестри от болницата в Добрич подадоха оставкаСедем операционни сестри в многопрофилната болница в Добрич са подали оставки, след като главният лекар заявил, че не могат да бъдат вдигнати заплатите им. С молба за напускане са и още няколко медицински сестри от други отделения. Тази информация беше публикувана в социалните мрежи.

Изпълнителният директор на здравното заведение д-р Светозар Байчев не беше открит за коментар. По-късно от името на ръководството на болницата беше изпратено следното съобщение до медиите:

 

„Във връзка с появили се публикации в някои медии за масово напускане на операционни сестри, ръководството на МБАЛ Добрич държи да уточни фактите около създалата се ситуация.

 

Молби за напускане на лечебното заведение са подадени от 8 операционни сестри.  Мотивът е свързан с искане за увеличаване на възнаграждението им  в размер на две минимални работни заплати. На този етап ръководството на МБАЛ Добрич счита, че това е невъзможно да се случи, тъй като  трябва да се спазват правилата за финансова дисциплина на болницата.

 

До този момент са проведени няколко  срещи между двете страни .

 

Считаме, че в близко бъдеще ще се стигне до взаимно приемливо решение, и  няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната дейност на лечебното заведение“.

 

През декември д-р Байчев сподели пред Actualno.com, че броят на специалистите по здравни грижи на пенсионна възраст в добричката болница е 51.

 

На 1 март те излязоха на протест с искане за актуализиране на трудовите им възнаграждения и адекватно заплащане на нощния труд.

 

Източник: https://www.actualno.com/


93419