Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри излизат на протест

Медицинските сестри излизат на протестНационален протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в петък от 12 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването. Проявата се организира в социалните мрежи, планират се протестни действия и пред общините в други градове в страната. Основните искания са за достойни условия на труд и адекватно заплащане.

Протестите ще се състоят въпреки обещанията на здравните власти за положителни промени в сектора, предаде Нова телевизия.

Прояви на недоволство ще има в редица градове, независимо от срещата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи със здравния министър Кирил Ананиев и уверението му, че в сектора се очакват подобрения. Преди ден Ананиев и Милка Василева, председател на асоциацията, призоваха за разговори вместо протести.

„В момента се водят разговори, договарят се заплати в съответните лечебни заведения. Тоест тогава, когато е обявен протестът, е обявен без да бъдат информирани", посочи Ананиев. "Лично аз смятам, че диалогът е средството за решаване на проблемите. Защото не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е реалното състояние на системата и какви са начините за постигане на успехи", смята Василева.

Достойно заплащане и по-добри условия на труд са сред основните искания, обяви една от протестиращите медицинската сестра Атанаска Костадинова: "За да останем тук, да работим и да бъдем в България, да се чувстваме спокойни, да бъдем полезни за обществото, защото все пак сме българи. Повечето напускат, все по-малко сме тук, все по-трудно можем да работим - ходим на по няколко места, което е абсолютно нормално. Повечето от работещите колежки са над 50 години.

"Организаторите на протеста призовават колегите си, които ще бъдат дежурни днес, да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.

 

Източник: https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Медсестрите отказват да работят на 3 места и утре са на протест

У нас не достигат над 30 000 медицински сестри


91254