Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри от Карлово излизат утре на протест

Медицинските сестри от Карлово излизат утре на протест„Не вярваме, че ще получим обещаното от директора на Карловската болница увеличение на заплатите ни от 1 октомври със 100 лв. Молбите за напускане на сестрите от Вътрешно отделение на болницата също са готови. Готвим утре голям протест на площада в града, с подкрепа на колеги от цяла България и граждани“, казаха медицински сестри от болницата пред Нова телевизия.

След 2 седмици изтича срокът на предизвестието за напускане на сестрите от детското отделение в болницата, които връчиха колективна оставка. 

Те твърдят, че не са получили увеличение на заплатите от януари, когато са били вдигнати със 70 лв. По думите им това, което са искали, не е било изпълнено и до този момент имат само обещания от страна на ръководството на болницата.

 

Сестрите казват, че заплатите им са между 720 и 750 лв. при определени по КТД 950 лв. Досега са имали възможност да заработят допълнителни средства с извънреден труд, но им е било казано, че от октомври няма да имат право да работят допълнително. Повечето от тях работят и на друго място, поне на половин щат.

Д-р Христо Пелев, директор на болницата в Карлово, обясни, че от 1 януари т. г. с увеличението на минималната работна заплата, санитарите получават по 560 лв. месечно, медицинските сестри – 700-750 лв, а старшите – 800 лв.

На срещата с медицинските сестри, заедно с ръководството на общината, той е предложил вариант да се вдигне основната им заплата от 1 октомври със 100 лв. и възнагражденията им да станат 800-900 лв. Сумата от 950 лв. според него е постижима към декември. 

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:


113531