Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри отново излизат на протест

Медицинските сестри отново излизат на протестЕдночасов протест на медицинските сестри ще се състои в Сливен в Деня на здравния работник – 7 април, съобщи агенция Фокус.

Акцент в него ще бъде финансирането на здравния модел. Отново ще бъдат поставени исканията за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работа в спешно или интензивно отделение и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2% годишно.

Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

Това е третият протест на сливенските медици. Той ще се проведе пред главния вход на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" от 11.00 до 12.00 часа.

Днес изтича едномесечното предизвестие за напускане на работа на лекарите в общинската Очна болница във Варна, припомня БНР.

Причината за решението им е лошото материално състояние на болницата и условията за работа в нея.

В петък управителят на лечебното заведение д-р Руслан Тошев съобщи, че е подал оставка, за да тушира създалото се напрежение.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 


95352