Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медийната война срещ...
Медийната война срещу България и нашия народ!

Медийната война срещу България и нашия народ!Коментар на Райна Знаменкова

Последните седмици България или по-скоро медийните среди у нас се развълнуваха отново от действията на един от „любимите“ си персонажи,корпулентният депутат и жълтомедиен бос Делян Пеевски, който влезе в ролята на законодател, като заедно с подопечните му Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева внесоха проектозакон за медиите.

В специално обръщение олигархът заяви, че с предложените промени ще се „преустановят спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна“. И това е точно така. България е поставена на 109-то място в света по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници" за 2017-та година.

Непрестижното 109-то място обаче може да се счете и за добра новина, тъй като през 2016 г. страната ни бе поставена на 113-то място по свобода на словото. Преди България по свобода на словото са държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия.

Преди обаче да обърнем по-общ поглед върху случващото се, нека щрихираме основни точки от законoпроекта "Пеевски" и това какво вносителите му твърдят, че ще донесе на медийте като „гарантирани“ реформи.

На първо място се говори за "максимално прозрачна медийна среда". Внесеният законопроект предвижда още задължително оповестяване на действителната собственост и на "непазарното финансиране" на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства, по думите на депутата.

Медиите също така трябвало да декларират всичките си източници на финансиране.

Сега да поговорим малко извън буквата на законопроекта и разнищването на задкулисните цели на предложените реформи.

Едва ли за някого някога е било тайна зад кои медии стои Пеевски, пък и мнозина вероятно си задават въпроса как така той реши да се явява като най-добър пример за защитник на прозрачната медийна собственост. Именно той години наред стоеше в сянката на "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач"...., "Борба" и други. Едва преди три години призна, че е техен собственик.

Да, Пеевски не е олигарх, той е дефиниция на олигарх. Той е на власт и контролира цялата изпълнителна и законодателна власт, лично и чрез мрежите си за влияние в лицето именно на медиите, за които вече кове и закони.

Сега нека отправим поглед и към другата половина от медийна България. Да, приятели, както при всичко останало, което се случва в този живот и у нас, монетата си има две страни. България е жертва не само на политическото статукво и неговите кражби, но и на медийните групи... И ако от едната страна е Делян Пеевски, то от другата е тази на кръга Прокопиев и Сашо Дончев.

Тези медийни пластове, наричани за по-просто групировки, са нещо като своеобразни тектонски плочи, които при всеки сблъсък предизвикват земетръс в политическата власт и обществото. Опитват се да манипулират и да влияят върху мнението на народа, пускат фалшиви новини и използват цялата сила на т.нар. четвърта власт, за да рушат единството на хората и нацията. Техните цели са пропити единствено и само от личните интереси на собствениците и властта и минават по оста „разделяй и владей“.

Те, двете медийни групировки не се различават. Използват еднакви прийоми за различни цели, но жертвата от тяхната война е една – България и българските граждани!

Просто наблюдаваме челен сблъсък на олигарси. А който и да бе предложил законодателни промени, нима щяха да са безкористни и в името на народа?!

Разбира се, че не!

България е жертва от години на олигархични боричкания, чиято арена са медиите. Ежедневно сме заливани от помия, която разбива устоите на обществото ни и ни разделя.

Ежедневно сме заливани от скандали и измислени новини, чиято единствена цел е изместване на фокуса и отклоняване на вниманието за случващото се около нас. Реалност, в която героите на деня не са Пеевски, Прокопиев или Бойко Борисов. Реалност, в която се случват и други неща, различни от олигархичните боричкания. А там сме тези, които искаме да настъпи промяната и търсим да я намерим...!

По този път, редом със стотици хиляди будни българи пое Слави Трифонов. Път, който търси и води до по-добро бъдеще. Но път, за който няма никога да научим от медиите. Нито тези на олигарха Пеевски, нито тези на олигарсите Дончев и Прокопиев. Едните подхождат с ирония, други с презрение, трети са глухи и слепи за волята на народа. Но всички те са обединени във войната си срещу България и срещу Слави!

Слави Трифонов проведе в последните седмици серия от срещи с желаещи промяната будни българи-експерти. Дори няма значение, че повечето медии се направиха на невиждащи и нечуващи гласа на народа. Иде реч за съвсем друго. За това, че в центъра на всичко, което Слави върши са хората и техните вълнения как и по какъв начин трябва да бъде извървян пътят, за да бъде променена системата и да заживеем по-добре. Това са важните хора, това са важните проблеми!

А за тях медиите са мъртви... Нас, хората няма кой да ни види, ако не сме част от медийния пакет за обслужване на властта, или ако не получат подходящото обаждане в редакцията.

Българските медии са прогнили и зависими! Те са в ръцете на олигархични групировки, а тяхното име и позиция са без значение. Която и да е на върха на пирамидата, тя е вредна за България! Ненужна е!

Така че, приятели, медийният шум около закона „Пеевски“ е поредният лицемерен шум. Поредният залп между ненаситните за власт кръгове, които разяждат България! Днес васали са едните, утре ще са другите!

А нас, хората, които чакаме за обективно и безпристрастно информиране, кучета ни яли. Трябва да ровичкаме и да се информираме от все по-оредяващите свободни сайтове и интернет. Тези дни беше ударена и единствената останала по-свободна телевизия Вiт, а сценарият около събитията в медията подозрително напомнят историята с бруталното разбиване на ТВ7 след фалита на КТБ.

BIT спечели популярност и много бързо вдигна рейтинг с опозиционните си коментари, а запознати смятат, че силно недоволни от нейните коментари са Делян Пеевски и Сотир Цацаров.

Очевидно телевизията пречи на някого. Първата стъпка в тази насока бе освобождаването на журналисти, а сега очевидно продажбата ѝ е по-скоро превземане, за да може да бъде заглуши медийната свобода.

Дали е нужно въобще да си задаваме въпроса - защо България изпадна в предпоследната група по свобода на медиите? Дали е нужно да си задаваме въпроса - има ли у нас свободни журналисти?

Уви, вече няма, или ако има бяха изтласкани от медийния пейзаж. А на останалите журналисти, които обслужват властта, трябва да е ясно едно: По върховете е ветровито и много проветриво, а единственият на когото трябва да служат те е народа, за чието тежко положение са виновни много.

Що се отнася до закона за медиите: Реформи отдавна трябваше да има, но и те по подобие на всички други, които прилага статуквото са с цел обслужване на личните интереси на собствениците и властта, с която те са безрезервно свързани!

Епохата, на личното, корпоративното и на цензурата е към своя край! А денят за справедливост и промяна идват! С изгрялата надежда за правда и свобода, водени от Слави Трифонов!

Тогава ние, народът ще поискаме своето и ще го получим! А боклукът ще бъде изметен! Окончателно! И то съвсем скоро.

 

Вижте и други материали по темата:

Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд - NO MERCY

България изпадна в предпоследната група по свобода на медиите. Според "Репортери без граници" 2017 страната не само продъжава да е на дъното в ЕС, но вече е и сред държавите с "лоша медийна ситуация"

Прасето, което подуши гербера

Така няма да стане, пичове! Аре, ако ви стиска, да излизаме на улиците и да ги пометем! Журналисти, лайна ли имате в устите си?!

Свинският модел подцени словото, гробът му е готов

В. Иванов: Доказах, че центърът на политическата цензура е един и същ, публиката онемя

Слави Трифонов: Васил Иванов разкри гнусни случаи на цензура и корупция. Утре ще научите цялата истина на пресконференция

bTV отново цензурира "Шоуто на Слави"

Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!

Българските медии смачкани от цензурата

Цензурата на шоуто!

Трите забранени предавания на Слави Трифонов

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура (ВИДЕО от пресконференцията)

ЦЕНЗУРА! След писмото на Слави до политиците, БТВ цензурира предаването!!!

Говори един от българските олигарси* >> Прокопиев: Премиерът не харесва да има независими медии

Ройтерс за акцията срещу Прокопиев: България е най-бедна, най-корумпирана и последна по свобода на медиите

Да пуснем по един SMS за Прокопиев

ДНЕС в десет изречения: Истината е по-ценна от всяко управление

След срещата на Слави в Свищов, или за голямото нещастие на медиите

Въстание, братя! Във въстанието му е майката (ОБНОВЕН)

Валери Симеонов: Адвокатите ми ще гледат внимателно "Шоуто на Слави“ ..

Валери Симеонов насочил целия медиен пакет за изборите към собствената си телевизия

ЗАБРАНИХА НА ЖУРНАЛИСТ ДА ВЛИЗА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

 

 


52203