Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Международна екоорга...
Международна екоорганизация пусна над 20 000 малки есетри в Дунав край Белене

Международна екоорганизация пусна над 20 000 малки есетри в Дунав край БеленеМеждународната природозащитна организация WWF пусна в Дунав край Белене над 20 000 тримесечни рибки от вида руска есетра, който е застрашен от изчезване. Рибките са закупени със съдействието на WWF Австрия. Те са с доказан дунавски произход, съобщиха от екоорганизацията.

Дунавският произход на пуснатите руски есетри е важен за тяхното приспособяване към особеностите на околната среда. Той е и гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск. Есетрите са отгледани в аквакултури в условия, които наподобяват условията на речната екосистема. Рибите са достигнали възраст, при която са по-малко уязвими и имат шанс да оцелеят по дългия им път до Черно Море, поясниха от WWF България.

Екоорганизацията призовава рибарите по Дунав да пазят малките рибки – ако се заплетат в мрежите им, да бъдат освободени и върнати веднага в реката. WWF припомня, че в момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море и всеки продукт от дива есетра е незаконен. 

 

 

Източник:https://www.actualno.com/


102705