Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Миролюба Бенатова на...
Миролюба Бенатова напусна Нова телевизия с думите „Честит празник, Бойко Борисов“

Миролюба Бенатова напусна Нова телевизия с думите „Честит празник, Бойко Борисов“Разследващият журналист Миролюба Бенатова е напуснала официално Нова телевизия. Това става ясно от публикация на Бенатова в социалната мрежа Facebook, придружена с кратък текст: „Честит празник, Бойко Борисов“, пише Actualno.com. Припомняме, че днес премиерът има рожден ден и навършва 60 години.

Вчера (12 юни) „Свободна Европа“ съобщи, че телевизията е прекратила трудовите договори на Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов – журналисти, посветили работата си на множество разследвания, излъчени в ефира. На тримата им е бил даден избор от новото ръководство на Нова – или подписват т.нар. авторски договори, или се разделят, но не могат да останат на трудов договор. Авторските договори предполагат възможност телевизията да отказва теми и разработки или да налага такива, дори с условие за санкции при липса на желание на журналиста да я разработи. Освен това при тези договори не се плащат осигуровки, както е при трудовите.Аргументът, ползван от телевизията, за предложената промяна обаче е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

 

Знаете, през април „Адванс медиа груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на „Нова Броудкастинг груп“. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на „Нова Броудкастинг груп“ стана Георги Домусчиев. За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев.Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

 

Източник: https://vihrogon.bg/

 


102808