Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мизерия - на една кр...
Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухнаВалерия Вълева домакиня, майка на 2 деца, Горна Оряховица

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

Около 30 процента от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора е 6,7 на сто.

Най-висок дял на хората у нас, които едва свързват двата края, е най-голям сред българите на възраст 65+ години. Около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на родната статистика.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, а в другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто.

Според финансиста Емил Хърсев обаче бедността е относително понятие. Човек би се чувствал беден, ако няма Бентли, каза отговорно той пред една от националните телевизии. Чудя се и се смайвам, дали господин Хърсев е бил принуден някога да живее с 300-400 лева на месец, колкото са минималните пенсии на хиляди българи. И дали, когато се чудиш какво да избереш - хляба или лекарствата, точно Бентлито ти е първа грижа.

Подобни думи обаче се леят не само от слугите-финансисти. Те са запазен рефрен за всяка една управляваща партия от последните 28 години, както и за нейните лъжеексперти и анализатори - червени, сини, зелени, лъжереформатори, менте-патриоти..., всякакви.

Те, нашите мастити финансисти едва ли знаят какво значи да се гладува, мизерства, студува.

Едва ли знаят как се чувстваш като броиш парите си в портфейла и да се чудиш как ще се справиш до края на месеца, да обикаляш магазините за промоции, устата ти да се пълни със слюнка, но да няма как да сложиш на масата месо, а само боб, картофи, ориз... и така всеки ден.

Дали някога те - оядените ни финансови експерти са чакали Бойко Борисов да им даде бонус по 40 лв. за Коледа и Великден и ако, не дай си Боже, пенсионер получава 321,20 лв., т.е с лев-два над подаянието да бъде лишен от този бонус.

Дали някога те са били част от тези близо 2,1 млн. българи, които не знаят какво е да живееш нормално.

През последните години непрекъснато ни се напомня как стандартът ни на живот се вдига, заплатите са се увеличили в пъти, ние народът благоденстваме та пращим от благоденствие. Уви, никой не говори за постоянното повишение на цените на основните хранителни стоки, услугите и още куп материални блага.

Бедността не се изчислява от Евростат или НСИ. Тя тормози всеки град, всяко село, всички. Крачи по всяка улица. Вижда се в очите на угрижените и обсебва всеки разговор. Тя е обяснението за всяка трагедия, за всеки проблем. Тогава защо се опитват да ни убедят в нещо друго. Да ни кажат, че грешим, че не е така, че само се оплакваме. Може би, за да почнем да се съмняваме – в себе си, в правото си на достоен живот, в бунта, надигащ се в гърдите ни. Непрекъснатото внушение, че България просперира въпреки очевидните факти е обидно ! Убива. Убива достойнството ни.

Не искам да говоря обаче за бедността. Всеки я вижда и усеща. Въпросът тук е друг.

Докога ще търпим?

Докога ще мълчим, когато цената на маслото се вдига с 40%, на парното с 30%, на водата с 20%? Вдига се всичко!

Докога ще приемаме, че няма какво да направим и нищо не зависи от нас?

Докога ще се страхуваме да се борим за правата си?

Докога ще се залъгваме, че утре ще стане по-добре, само защото така ни обещават?

Докога ще избираме едни и същи хора, които само  говорят,лъжат  и крадат?

Докога?

Това са въпроси, на които трябва да си отговори всеки един от нас.

Ние, българското общество, гражданите може да променим страната си, да променим живота си, да изградим по-добро бъдеще за децата си, за внуците си, дори и за нас...

Ние обединени сме силата, от която се страхуват политиците на статуквото.

Ние, родолюбците можем и имаме сили да поискаме промяна - тук и сега, не утре, не след години.

Ние, пенсионерите, работещите, учениците, родителите, студентите...

Ние сме България, ние сме промяната и трябва да поемем по този път днес!

 

Вижте и други материали по темата:

След 3 мандата на Бойко и дузина на БСП!* >> Първи сме в Европа по бедност, всеки трети живее в недоимък

Стъкмистика на бедността* >> Семействата разчитат главно на заплата, пушенето и пиенето на алкохол се увеличава

Ножицата на Борисов „изряза“ бедна България

Цените растат, заплатите намаляват, но всеобщо "щастие" ни залива!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

Колко „богат“ е българинът?

Държавата да дава по 8 лева на ден за най-бедните

 

 

 

 

 


60869