Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мнение: Марти Иванов...
Мнение: Марти Иванова, фейсбук >> Докога ще ни правят на маймуни с този вирус?

Мнение: Марти Иванова, фейсбук >> Докога ще ни правят на маймуни с този вирус?



Били отпускали лека-полека мерките. И театрите ще отворят! Алелуя! Въпросът е друг обаче. Въпросът е докога ще позволим да ни правят на маймуни с този Vрус? Защото сега премина една репетиция и много успешно им се получи. Все още ходят маскирани хора навън, че и с ръкавици. Все още има безкрайно много уплашени хора, убедени, че сме били застрашени от нещо с невиждана ярост. И все така витае един призрак във въздуха, обещаващ нови и нови вълни от същото. 

 Предупреждават ни отсега, да си ги чакаме, да свикваме. "Новото нормално" е фраза, която се употребява твърде често на запад. Очаквам да започнат да я припяват и тук,защото нормите се задават отвън, а тук просто се изпълняват по политико-медийни канали. "Новото нормално" в което сме дистанцирани един от друг във всичките си дейности, свързваме се разделени и отдалечени във виртуалното пространство, ходим със запушени усти, страхуваме се, подчиняваме се на законови мерки отнемащи базови свободи, приемаме радушно неадекватни забрани, приемаме ненормалното и анти-човешкото за норма? 

И понеже ще бъде безкрайно лесно да се намират поводи за още от същото - втора, трета, десета вълна, издание 20, 21, или други такива... чудя се - колко ще им позволим? Защото нали разбирате - каквито и мръсни планове да имат някои кръгове, нищо от това не може да се реализира без съгласието и участието на хората. Без тяхното мълчаливо, уплашено съгласие. Ще продължим ли да позволяваме и да свикваме с "новото нормално"? След месец може да дойдат указания за нови мерки (пък и старите ще си останат), докато лека-полека не остане нищо нормално. Вече ще има нови норми и никой дори няма да помни каква е логиката в тях. 

Също като в онзи експеримент с маймуните. Знаете ли го? Затварят 5 маймуни в клетка, а в центъра на клетката има стълба с банани на върха. Всеки път, когато някоя маймуна се покатерва за да вземе бананите, останалите маймуни са обливани със студена вода. Не след дълго маймуните започнали да бият всяка маймуна, дръзнала да се качи на стълбата. И спрели да правят опити, въпреки че душовете престанали. После обаче подменили една маймуна с нова и тя разбира се, веднага се втурнала към бананите. Набили я. После вкарали втора нова маймуна. И нея набили, като в боя се включила и първата нова. Накрая подменили всички маймуни и те продължавали да атакуват всеки нов, който тръгнел към бананите. Никой от новите на практика не знаел защо се прави това, но...такива са порядките. Това е нормата. На езика на психологията - изграждане на условен рефлекс и формиране на желано поведение, чрез принципа на отрицателното подкрепление. 

На човешки език - манипулация и подмяна на реалност, и поведение чрез страх. И сега, знаем, че животинското в нас го има, не можем да избягаме от него. И също така знаем, че за разлика от животните, ние хората имаме висши когнитивни функции, имаме свободна воля и сме нещо повече от стадо, което водят с тънка връвчица. И затова питам... това с маймуните - докога?

.
 

127429