Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Мнения: Новото име на Македония - уж за България нищо не се променя

Мнения: Новото име на Македония - уж за България нищо не се променяВъпросът с името на Македония все още не е решен, сблъскват се два национализма – стар и млад, а предвид външните интереси нещата са далеч от окончателно приключване. Това е тезата на бившия ни посланик в Македония проф. Ангел Димитров.

Всяка заповед е предпоследна, смята Красимир Узунов, собственик на Агенция "Фокус". Той посочи, че снощният протест в Скопие е бил на футболни агитки – инструменти за оказване на натиск. И добави, че договорът между Македония и Гърция за името "Северна Македония" е много по-добър от нашия Договор за добросъседство, защото се защитават конкретни интереси.

Македонският президент идва в България след като отказа споразумението за името с Гърция

Македонският президент идва в България след като отказа споразумението за името с Гърция

От днес (14 юни), в продължение на два дни, на официално посещение в България ще бъде президентът на Република Македония Георге Иванов....

 

За България абсолютно нищо не се променя с името "Северна Македония", убедено каза Димитров пред Нова телевизия. Той дори го определи за по-добро от Република Илинденска Македония (бел. ред. – нерегистрираната в България организация ОМО "Илинден" ни съди вече няколко пъти, защото иска да защитава правата на "македонското малцинство" в България. В ЕСПЧ по 3 дела България беше осъдена от ОМО "Илинден" и трябва да ѝ плати 30 000 евро). Но призна, че в договора между Македония и Гърция не може да се гарантират териториални претенции към България.

Узунов, обаче, беше категоричен, че по въпроса с т.нар. македонско малцинство Гърция се защитава много по-успешно, отколкото ние с Договора за добросъседство, защото има изчистване на претенции към Античността що се отнася до Македония – с конкретни заличавания на надписи по "македонски" паметници. Той видя и "опасен прецедент" в това, че с 61 депутати т.е. обикновено мнозинство може да променя името на една държава.

Ако македонският президент Георге Иванов не подпише гласувана от македонския парламент промяна на името, ще има второ гласуване в парламента. Има една дата – 25 юни, която е краен срок за получаване на дата за преговори за влизане в ЕС, обясни Узунов, който е сигурен, че етническите албанци на бъдещ референдум ще гласуват "за" името "Северна Македония". Може евентуален референдум да съвпадне с бъдещи президентски избори в Македония, завърши Димитров.

Проблемът при бъдещ референдум, който и без това е пожелателен, е, че няма да има легитимно преброяване, подчерта Узунов, като и двамата с Димитров се съгласиха, че ще има бъдещи политически и дипломатически пожари по темата.

Президентът на Македония: Няма да подпиша договора за смяна на името

Президентът на Македония: Няма да подпиша договора за смяна на името

Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония....

 

Положителна нотка

По отношение на поведението си Георги Иванов прави тежки политически гафове в най-важните моменти. В остра политическа ситуация той обяви амнистия, след проведените избори той отказа да връчи мандат и се стигна до погрома над парламента. В момента, когато не само от Скопие, но и от Атина и в централата на НАТО и ЕС споразумението за името се определя като историческо споразумение, президентът заема позиция по въпрос, който от него нищо не зависи. Това заяви в ефира на БНТ журналистът Любчо Нешков по темата със спора за името на Македония.

В крайна сметка гражданите ще решат с референдум. Аз съм абсолютно убеден, че през есента договорът ще бъде одобрен, категоричен бе Нешков. В Македония няма никаква ислямизация, турцизация или албанизация. Хората в Македония решават каква партия да имат и каква политическа система да имат, отбеляза още собственикът на БГНЕС.

 
Лидерът на опозицията в Македония за Заев: Нямахме какво да си кажем

Лидерът на опозицията в Македония за Заев: Нямахме какво да си кажем

„Имахме кратка среща с премиера Зоран Заев. Беше кратка, защото нямахме тема. Целият въпрос беше изчерпан в течение на вчерашния ...

 

Това не може да ни радва, това не е решение. Това е може би по-лошо и от предишното име на тази държава, изрази мнение и икономистът Йоаким Каламарис. По думите му проблемът е друг - имаме втора държава, която се ислямизира, след Косово. Когато говорим за Северна Македония или за Южна, отваряме една голяма празнина, смята той.

Започва една нова реалност, която трябва да приемаме: има ли термина "Северна", ще има и "Южна" и т.н. - има от какво да се плашим. Не може да се случи нищо в тази страна без политическата намеса и благословия на албанската политика. Това не е нещо различно. Аз съм песимист и поддържам тезата, че ще има много по-сериозни последствия след тези политически решения, категоричен беше Каламарис.

Държавническа позиция

Не ме притеснява името "Северна Македония". Какво ще реши парламентът им си е тяхна работа. За България спор за името няма, спорът е между Македония и Гърция. Така българският министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред bTV темата с името.

 

Източник:https://www.actualno.com/


66057