Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Молебен и протест – ...
Молебен и протест – 2 в 1 срещу новата Синя зона (снимки)

Молебен и протест – 2 в 1 срещу новата Синя зона (снимки)2 в 1 – молебен и протест, се състояха днес в близост до Столичната община срещу новите правила за платено паркиране в центъра на София.

 

Те бяха организирани от сдружение “ДНЕС”.

 

Сдружението протестира активно срещу новата наредба на Столичната община, разделяща центъра на София на Синя и Зелена зона, с което доста се увеличават местата за платено паркиране.

 

Увеличи се и цената за Синята зона от 1 на 2 лв., както и работното й време – до 19.30 ч., а за живеещите в центъра се въведе годишен абонамент, за да могат да паркират пред дома си.

 

Сдружение “ДНЕС” протестира още от началото на лятото срещу новите правила и дори ги оспори в съда.

 

Днешната протестна акция започна с молебен в църквата “Св. София” пред общината.

 

Това всъщност е молебен за вразумяване на хората, които управляват София, обясни за OFFNews.bg една от организаторките.

 

На молебена и протеста се събраха около 200 души. Сред тях имаше и известни лица, като естрадните певици Силвия Кацарова и Кристина Димитрова, и народната певица Янка Рупкина. Преди молебена водещ на събитието беше журналистът Владислав Прелезов, който също живее в центъра.

 

Малко след 18.30 ч., след църковната служба, протестиращите отидоха пред Столичната община. Те имаха разрешение за протест. Полицията се беше подготвила с около 4 коли и доста полицаи.

 

От “ДНЕС” изложиха за пореден път исканията си – по-опростени и нормални правила, за да паркираш пред дома си в центъра, по-нормални цени и ревизия на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

 

Към 19.30 ч. те се разотидоха с уговорката, че предстоят още протести и те ще са с блокиране на кръстовища.

 

Демонстрантите успяха и днес за пет минути да блокират кръстовището на ул. “Г. С. Раковски” и бул. “Цар Осовободител” (до Военния клуб). 

 

още снимки:


4605