Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Момчето Бойко си отива за трети път и завинаги

Момчето Бойко си отива за трети път и завинагиКак се стигна до този злополучен, жалък и позорен край?

 

Автор: Енчо Христов

Момчето Бойко си отива за трети път предсрочно, но този път завинаги. Поне в ролята си на пръв министър. Как се стигна до този злополучен, дори жалък и позорен край за трикратния премиер?

Дистанционната Божково - Борисова словесна схватка-дискусия се превърна в най-популярния и чакан риалити формат в държавата през зимните и пролетни месеци, но се оказа и завръзка на по-нататъшното действие. За разлика от оригинална телевизионна продукция обаче участниците тук не са актьори-аматьори, а пълни професионалисти. Или поне се представят за такива в сериала Вечният БГ преход. За редовните зрители обаче постановката отдавна се е прояснила като периодична подмяна на основните герои, но без промяна на задкулисните продуценти и режисьори.

Един хубав ден властта и бореца срещу олигархията Гешев се светнаха, че Васил Божков спестил от хазартния си бизнес стотици милиони от невнесени данъци.  Така той се сдоби с двуцифрен брой обвинения, сред които и такива за поръчкови убийства на знакови лица от прехода. Най-сетне след петнадесетина години се намери и основен свидетел на тежките престъпления - Малката Цека, станал и основен медиен клакьор срещу своя бивш съдружник.

Черепа обаче рече друго.  Влади Горанов уж е финансов министър, но не знаел за цели 700 млн. лева спестен данък в продължение на години от Божков. Нищо че си чател редовно в месинджър с него, за да дава „ценни указания“ на Комисията по хазарта, според нуждите на Черепа. Милиардерът-беглец на свой ред обвини Борисов и „шайката“ му в брутална кражба на печеливш бизнес, прикрита зад активност на прокуратурата и Валерисимеоновата идея за одържавяване на хазарта. След като отчете обществен интерес към своите медийни изяви, разкриващи все пак тежка корупция на най-висше ниво, Божков така си повярва,  че му се привидя дори Българско лято. Според мен ще се окаже само политически мираж насред Дубайската пустиня.

Анимации, рисунки и карикатури, както и скрийшотове на непринудена комуникация извадиха наяве в редовните сутрешни новини от Емирствата много тежки обвинения и прокараха доста натрапчиви мисли и съмнения в зрителя-избирател - премиерът Бойко Борисов безпроблемно внасял, гласувал и приемал чрез парламентарната си група лобистки закони срещу комисионна от 20 млн. лева. Това от един бизнесмен. На година.

Човек не може да си ги представи ...в кеш, накуп.

Но това са ...само съмения, не може да е вярно, не.

Дали слабичко актьорско изпълнение в това шоу обаче можеше да се окаже пагубно за кариерата на основните герои в него? Обикновено риалити участниците се елиминират взаимно един друг в развитието на играта, докато остане един единствен победител, както е в спорта.  На пръв поглед битката изглеждаше неравна – на далеч по-неопитният актьор Васил Божков едва сега му се наложи да излезе от сянката и застана под светлината на прожекторите с редовни медийни изяви, докато Борисов е опитен играч. Обигран дълги години пред камера, любимец на мисирките и при това използва дубльор,  своя огледален образ, подсигуряващ му и медиен комфорт - Пеевски. Така оприличи парламентарно-корпоративните им отношения преди четири години българската диаспора в Лондон, не аз. Оттогава не помня Бойко да се е срещал с нашите емигранти в чужбина, но както и да е.

Довчера премиерът може би изглеждаше сигурен победител, но как изглежда перспективата днес.

С настъпване на лятото температурите в родния политически живот рязко се покачиха. Блудкавият вече и неангажиращ толкова вниманието рилиати формат прескочи бързо в сериозната категория на криминалния трилър.  Първо аудио записите с грубия селски език на Борисов, увенчан с апотеоза „проста кърджалийска пу*тка“, потвърдиха използването на институциите, като бухалка за справяне с политически и други противници, в случая Комисията за финансов надзор. После появата първо на снимки, а после и на видео с пачки от банкноти по 500 евро, инвестиционни кюлчета злато и пистолет на нощното шкафче във вила „Секвоя“ онагледи съмненията и натрапчивите мисли как главният екшън герой може и да е прибирал по някое евро. 20 милиона кеш. Само от един бизнесмен. На година.

Страх разтресе сякаш главния актьор. Страх от предстоящия край на премиерския и политическия му път, пресечен от вътрешен човек в личното му пространство. Отговорът на въпроса „Кой направи записите?“ днес сякаш вече не е толкова важен. Разделителят на местните ГЕРБ структури Цветанов – не, той само подслушва, макар и от разстояние. Настоящият му най-голям опонент Радев  - с дрон може само да го снима по бели гащи, но не и да отвори чекмеджето...или пък НСО, подчиненият на президента държавен орган.

Отговорът на въпроса „Кой използва момента, за да дръпне окончателно спусъка и да отстреля политически завинаги Бойко?“ изглежда като жизнено определящ фактор за бъдещото преразпределение на партийно влияние . Гешев, разбира се, оказа неоценима „помощ“ със своята непохватност и откровенна глупост, и то само за да се натегне на поставилите го на поста главен прокурор.  С нахлуването в институцията Президентство Гешев едновременно настъпи мотиката и сгази лука, както не би го сторил в двор на селска къщичка при героичната си медийна борба с битовата престъпност. С фактическата подкрепа, макар и с витиевато изявление „Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество“ посолството  на САЩ, заедно с това на Франция, дадоха ясен знак за пренареждане на родната политическа палитра. Да споменаваме ли регионалния принцип на бунтове и цветни революции, утвърден метод и запазена марка на геополитически играч №1, веднага изплувал в съзнанието ми, след като Белград пламна само дни по-рано от София. Явно Тръбата, както и да я кръщават Путин, Ердоган,  Вучич и Бойко – Турска или Балканска, от Вашингтон изглежда да е само и единствено Руска.

Но как си повярваха в своята вечност и неприкосновеност нашите герои. Селектираме си Висш съдебен съвет; инсталираме си главен прокурор,  за да сме недосегаеми; узурпираме медиите, зомбираме повечето хора с тях, че движим страната към светло бъдеще, а бъдещето е само към Терминал 1 и 2; преживяваме небивал икономически просперитет с висок БВП, но всъщност сме най-бедни в ЕС; строим магистрали, но постоянно ги ремонтираме и нито една не е готова, щото ги даваме на нашите си фирми; имаме непоклатима стабилност, но в първото място по корупция и 111-ото място в свободата на словото; влизаме в чакалнята на чакалнята, но защо ли; строим къщи за гости с европари, но гостуват само заместник-министри и местни феодали на ДПС; ловим крупни престъпници, но в циганските гета и най-късно до обед, щото да влезем в обедната емисия; имаме морски туризъм, но по-скоро е европейски символ за най-евтин алкохолен; управлява кабинет на ГЕРБ, но половината министри били на Пеевски; раздаваме социални помощи, тип мерки срещу Ковид-19, но под формата на евтини рушвети за държавната администрация и пенсионерите; а на другия ден теглим заем от 1 млрд. лева от Европейската комисия...

Опааа...ето тук някъде вече криминалния екшън премина в долно политическо порно. Защо с моите и Вашите пари ще си почваш ти предизборната кампания – по 50 лева към всяка пенсия и 30% на работливите чиновници от НАП, НОИ и надзирателите по затворите. Ще ги накараш ли да си отчетат гласа след някой и друг месец с телефонна снимка. Така съм чувал, че се прави.

Ето затова участниците в антиправителствените протести изпълниха със смисъл новата думичка в речника на Борисов – Консолидация. Под прозорците на властта се събраха и консолидираха – автентично десни, крайно десни, лилаво десни, тъмно сини, леви до безкрайно леви, либертарианци, бивши военни, стари отечествени фронтоваци, млади студенти от европейски университети, безработни, бизнесмени, предприемачи, бармани, търговци...

В отговор след месец получиха Национална конференция....Радев призова „Мутри, вън“ и те излязоха навън, на открито и ...се разкриха.

В подножието на Главната мутра се намира подмутрието – негови подражатели, изотопи, клонинги. В селото или крайния квартал– тяхна гордост, имат имидж на местни бандюги, лачени големци, фирмени първенци, които дерибействат в своите географски райони, някои от ранна тинейджърска възраст. Там са популярни обикновено с връзките си тоя и оня от ГЕРБ, с агресивния си характер, юмручните подвизи, но и ниския интелект. Много често зад гърба си имат баща или близък роднина, или полицай, или частен охранител, със същата репутация. Подмутрието има 3-4 вида поведенчески профила, но не повече – на Лъчо Мозъка, на Ценкочоковчета, на Живко Суджука, на Калинка. Те и техните наследници не съдят Борисов, не се и сещат да подлагат дори  под съмнение истинността на записите. Напротив – те са във възторг от пачките евра, кюлчетата злато и пистолета на нощното шкафче – парадигми и основни линии на житейския им мироглед. Карат скъпи коли, купени чрез средства от еврофондовете или просто мечтаят за тях, както и да ударят кьоравото, крепейки и вярвайки безпрекословно в Баце. Може и така - набивайки някой борсук, който му иска Оставката.

Етюд на пълна постСИКаджийска идилия. Докато Бойко нарежда пред въздишащите симпатизанти „Ясен ли съм или не съм“ и „Аз обичам хората, обичам да са добре“, подмутрите налагаха само на един взор отстояние студента по астрофизика от Мюнхен Нестор.

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 
132794