Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Мощната буря в Гърци...
Мощната буря в Гърция носи дъжд у нас

Мощната буря в Гърция носи дъжд у насНаблюдаваме средиземноморски циклон, който все още има предпоставки да се превърне в ураган с тропически ветрове.

Засега бурята е в етап на ранно развитие. Захранва се от топлите води на Йонийско море и притоците на студен арктически въздух от север през Босфора.

 

До този момент циклонът е причина за силни щормови ветрове с пориви около 100 километра в час в южните части на Гърция. Много от фериботните линии между континентална Гърция и островите временно са спрени. Вълнението на места е бурно с вълни между 6 и 9 метра.

 

Ключовият момент е посоката, в която ще поеме бурята. Повечето модели засега чертаят пътя на североизток през района на Атина към турското крайбрежие и Черноморието. Прогнозата е центърът на циклона да навлезе в континентална Гърция в петък, като тенденцията е той да отслабне. Въпреки това валежите в цяла Гърция ще са значителни – според някои прогнози между 200 и 400 литра на квадратен метър в рамките на 48 часа.

 

В България ще усетим влиянието на циклона през почивните дни с превалявания почти в цялата страна. Ако бурята действително тръгне на североизток, валежите в южна България ще са обилни, до 15-20 литра на квадратен метър

 

Източник:https://frognews.bg/


77141