Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мутафова е първата н...
Мутафова е първата ни актриса, снимала се гола във филм

Мутафова е първата ни актриса, снимала се гола във филмБългарското кино трябва да се черви цял живот, че не използва достатъчно таланта на Стоянка Мутафова във филмите си.

Може и да ви звучи невероятно, но до 1989 г. тя така и не изигра нито една главна роля. Не се обиди на режисьорите и когато все пак я канеха, препълни с живот и въодушевление и епизодичните си изяви.

 

 

В ролята на врачуващата циганка в
В ролята на врачуващата циганка в "Бягство в Ропотамо”

 

Мутафова ще остане завинаги в историята на киното ни като първата българска актриса, снимала се дибидюс във филм.

 

 

Работен момент от снимането на “Рапсодия в бяло”. Средата е режисьорът Теди Москов, вдясно - Мутафова.
Работен момент от снимането на “Рапсодия в бяло”. Средата е режисьорът Теди Москов, вдясно - Мутафова.

 

Е, според ограниченията на соцморала от 60-те години, но макар и за секунди злителите видяха прелестите й, по които са въздишали много нейни колеги.

 

 Мутафова и Калоянчев в “Столичани в повече” - последното заставане на двамата колоси пред камерата...
Мутафова и Калоянчев в “Столичани в повече” - последното заставане на двамата колоси пред камерата...

 

Това се случва във филма на Бинка Желязкова “Привързаният балон” по сценарий на Йордан Радичков, появил се на екран в края на 1967 г.

 

Според автора над митичното село Черказки се появява въздушен баражен балон. Балонът облита селото и когато стига до реката, вижда в един вир къпещи се жени.

 

Като едра мряна

 

във вира се мята

 

героинята

 

на Мутафова

 

и кълне балона задето я фотографира. Когато излизат от вира, друга селянка й казва: “А на тебе балонът ти фотографира всичко. Всичко!”. На което тя реагира с думите: “Ами аз отде да знам?!”

 

В киното дебютира късно, вече е на 34. Появява се в съвсем дребна епизодична роля в “Точка първа”.

 

После е фризьорка в “Специалист по всичко”, сватовница в българо-италианската продукция “Любовницата на Граминя” с Джан-Мария Волонте и Стефания Сандрели, майка в “Бялата стая", баба Стойка в “Кит”, Касандра в “Езоп”, двойна роля - на циганка и самата себе си в “Бягство в Ропотамо”, дребни безименни роли в “Топло” и “Баш майсторът началник”.

 

Дотук най-голямата й роля е в “Кит”. Тя е майка на Григор Вачков, който е капитан Герджиклийски, командващ на риболовна гемия.

 

Този филм е заснет през 1967 г., но пуснат за малко на екран през 1970 г., но е жестоко орязан от цензурата и падат няколко епизода с участието на Мутафова.

 

Всъщност Стоянка има една по-особена главна роля. През 1966 г. режисьорът Рангел Вълчанов прави филм пародия “Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров” по собствен сценарий.

 

Едно 51-минутно киноугощение, направено в Киноцентъра за лична употреба на филмовата гилдия и непускано в зрителската киномрежа.

 

Рангел Вълчанов разказва как в България идва суперамериканският шпионин Джеси Джеймс (Георги Калоянчев) със задача да взриви Киноцентъра.

 

Маститите филмови босове зад океана са изплашени от успехите на българското кино и искат то да бъде унищожено. Срещу Джеси Джеймс се изправя българският контраразузнавач Локум Шекеров (Григор Вачков).

 

А Мутафова е неговата пищна булка, която му помаг,а като изневерява с американеца. Най-впечатляващи са кадрите, в които Джеси Джеймс награбва жената на Локум Шекеров.

 

Ама здраво награбване ви казвам - опипване навсякъде, целувки по големите й гърди, които съпругът й нарича “тракийски гробници”, и страстно впиване на устни. И както се целуват, започват да се въргалят по поляните край Киноцентъра.

 

После американецът я кани в апартамента си

 

и пак страстно

 

я награбва

 

Целува я, целува я и в един момент с ужас вижда, че всъщност целува не нея, а самия Локум Шекеров.

 

През 1993 г. Мутафова е пак в епизодична роля в “Пантуди” и чак след 6-7 години се появява отново на екрана и пак като майка - в “Стъклени топчета” на Иван Черкелов.

 

Следват старица в дом за възрастни хора в “Рапсодия в бяло”, бабата на Нора в “Ако някой те обича” и баба Марийка Чеканова в “Столичани в повече”.

 

Но това вече е телвизия. И в тв сериалите Мутафова няма особено голямо присъствие. Дебютът й е във “Федерацията на Династронафтите” (1984), “Големите игри” (1999) и “Ваканцията на Лили” (2007).

 

Толкова.

 

Дано в небесното кино намерят за нея по-големи филмови роли...

 

Източник: www.24chasa.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Стоянка Мутафова танцува чарлстон

Във всяка своя роля Стоянка Мутафова търси пътя

Стоянка Мутафова отново на сцената, нямала намерение да си почива118433