Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МВР продължава да се...
МВР продължава да се набалбуква за кървавата сряда и насилието над протестиращи

МВР продължава да се набалбуква за кървавата сряда и насилието над протестиращиПолицейското насилие лъсна от много снимки и клипове 

 

МВР продължава да се набалбуква за кървавата сряда и насилието над протестиращи. Това става ясно от отговори, които ведомството е предоставило по ЗДОИ на адвокат Албена Белянова. Във Фейсбук тя ни информира за подробностите:


На 08.09.2020 г. подадох до министъра на вътрешните работи заявление за достъп до обществена информация. От Решението, с което ми се предоставя достъп до заявената от мен информация, се установява следното:

 

Служители и лица извън МВР не са осъществявали охрана на мероприятия и овладяване групови нарушения на обществения ред от 09.07.2020 г. до 08.09.2020 г., т.е. всички татуирани, небръснати, със странни знаци по униформите, били и влачили граждани лица са служители на МВР.


МВР е длъжно да спазва Наредба № 8121з-418 от 14 март 2017 г. за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР, т.е. използването на бокс, като помощно средство е в нарушение на Наредбата.


При използване на химически вещества, Наредбата задължава органите на МВР да отцепят незабавно обгазения район до края на поразяващото действие на химическите вещества и да предприемат мерки за извеждане и оказване помощ на пострадалите лица, което на 02.09.2020 г. не бе направено.


В МВР следва да се използват само утвърдени от Министъра на здравеопазването химически вещества. Кои са те ще отговори министъра на здравеопазването
Ще понесат ли отговорност за действията/ бездействията служители на МВР, нарушили законовите изисквания, предстои да разберем. 

Източник: https://frognews.bg/

 

 


136995