Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мълчание от прокурат...
Мълчание от прокуратурата и КПКОНПИ за

Мълчание от прокуратурата и КПКОНПИ за "Апартаментгейт"Изминаха над 40 дни от началото на скандала "Апартаментгейт", но все още Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата не са обявили никакви резултати от проверките за случилото се, пише в. "Сега". -0:20 

Държавното обвинение и КПКОНПИ почнаха да проверяват в края на март зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заменил два апартамента и доплатил 100 хил. лв., за да придобие луксозно жилище с частен асансьор в сграда на ул. "Латинка". Това стана след сигнал на Гражданско движение "Боец". Бившият правосъден министър Цецка Цачева е обект на проверка заради апартамента, който е закупила от строителната фирма "Артекс", както и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и бившият зам.-спортен министър Ваня Колева, която е кумичка на Цветанов. Все още няма резултат и по проверките на прокуратурата срещу сина на ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за когото се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, и председателя на ВКС Лозан Панов заради апартамента на съпругата му Елисавета.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова се оказа в отпуск и затова не знаела какво се случва, но "би следвало другата седмица да може да кажем нещо, така е планирано". Пресаташето на КПКОНПИ Боряна Йотова пък лаконично отговори, че "в момента, в който има резултати, те ще бъдат обявени". Веднага след това тя уточни, че това се отнася за проверките, за които е сезирана със сигнали КПКОНПИ, а не по тези, по които държавното обвинение е поръчало на комисията да извърши съответните действия. Тя смята, че в. "Сега" има двоен аршин спрямо институциите, защото пропуска да попита прокуратурата например за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов. "Когато проверките са от КПКОНПИ, звъните всеки ден и пишете как още не са приключили, а когато са на друга институция, пропускате да ги попитате! От прокуратурата бяха казали, че ще приключат (бел. ред. - проверката на Горанов) на 8 март, днес сме 7 май !", каза Йотова.

От официалните отговори на двете институции не става ясно защо им е нужно толкова много време да установят несъответствие между доходите и имуществото на проверяваните лица и дали има конфликт на интереси при някои от тях, още повече че в проверките е впрегната и НАП. След като толкова време не стигна на държавния апарат да разнищи аферата с апартаментите, може да очакваме, че последната разпоредена към момента проверка от края на април срещу вицепремиера Красимир Каракачанов за недекларирани тераси няма да приключи преди изборите за Европейския парламент на 26 май. Остава и въпросът как на КПКОНПИ ѝ стига времето да провери стотици имуществени декларации на хора от властта, ако действа с подобни темпове.

Но докато резултатите от някои проверки се бавят, то други изобщо не са започвали. Такъв е случаят със зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев, срещу когото има подаден сигнал преди близо месец заради имуществото му. Прокуратурата обаче упорито не информира да е започнала или да е наредила проверка. Въпреки че Румяна Арнаудова обеща преди дни пред журналисти, че той ще бъде проверен, това все още не е станало факт. На този фон изненада бързината, с която държавното обвинение приключи проверката срещу бившия зам.-икономически министър Александър Манолев - заради подозренията, че е използвал евросредства през поставено лице, за да си направи къща за гости, но само за себе си. Само седмица беше достатъчна на прокуратурата да открие доказателства за престъпление и дори да привлече Манолев като обвиняем.

 

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ДРУГИТЕ СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

И Каракачанов с мезонет за 400 евро на кв.м и недекларирана тераса 117 кв.м!!! Лаком агент Иван задмина по алчност всичките министри >>

Ще го изкарат борец, а той е активен участник! >> Борисов щял да продължи ”апартаментгейт”

"Апартаментгейт" разобличи начина на мислене на управляващите

Говорител на Еврокомисията: Следим скандала с вилите на висши представители на властта в България!

Говори НАГЛЕЦ №2 на България >> Цветанов: Хората ни по места не са повлияни от “Апартаментгейт” и са много мотивирани

Нагъл Манолев! >> Ще обжалвам гаранцията от 100 000 лв., надявам се разумът да надделее

Богопомазаният на ГЕРБ & ДПС Порожанов с огромен апартамент на смешна цена, придобил и два гаража, единият - без пари.

98832