Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / На какво ще разчита ...
На какво ще разчита новият проект на Слави?

На какво ще разчита новият проект на Слави?Учредяването на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ в събота повдигна редица въпроси от начина на формиране до наименованието ѝ. Имайки предвид медийната кариера на екипа, очакванията бяха за гръмко отразяване на старта. Въпреки че това не се случи, „политическият продукт“ на Слави Трифонов е една от основните политически теми. Той успя да предизвика коментари от юристи в лицето на проф. Огнян Герджиков до самия премиер.

Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Теодора Йовчева, която коментира горещата новина от последния уикенд - учредяването на партията на Слави Трифонов "Няма такава държава". Създаване на партия от популярно лице от развлекателния бизнес не е нещо ново. Доналд Тръмп, известен с риалити форматите си в САЩ, стигна до Белия дом. Украинският актьор Володимир Зеленски стана президент на страна, разкъсвана от проблеми. Италианският пример обаче предлага най-подробната картина. Популярният комик Бепе Грило създава интернет блог през 2005 г. и от тогава започва да конкурира както политиците, така и медиите. Популярността му се разраства през различни движения и акции докато не се стига до основаването на партията „Движение 5 звезди“ (M5S). Формацията набира сила от 2009 г., а днес е дори основна управляваща партия в Италия, каза още политологът.

„Политическият продукт“ (както основателят му го нарича) на Трифонов е част от тази тенденция на навлизане на популярни лица в политиката. Основните заявки на партията и на други подобни е демонтиране на „политическата класа“ и заместването ѝ с нещо ново. Обикновено на политическата класа се противопоставя волята на гражданите като неин изразител е новата партия. Точно заради това Слави Трифонов застъпва засилено гражданско участие като основно послание на партията. Повече инструменти на пряката демокрация като възможност за директно участие на гражданите като начин за премахване на политическата класа. Тук обаче се появява и уловка. За премахването на „старите“ елити с празни обещания, се предлага заместването им с нови медийни елити. Тези нови елити не са политически, но се стремят да бъдат такива, добави Теодора Йовчева.

  

От друга страна, основните послания на екипа се оказват проблемни - като намаляването на броя на народните представители. Най-силното оръжие на Слави Трифонов - намаляването на партийната субсидия - беше отнето. След като парламентът прие намаляването на субсидията за партиите на 1 лв. за глас, той на практика обезсили едно от централните искания на новия проект. Въпросът с избирателната система също беше внесен за обсъждане. За разлика от въпроса със субсидиите, тук не се стигна до приемане на предложението, формулирано на референдум от екипа на Слави Трифонов. С времето обаче техническият въпрос за избирателната система беше фокусиран около преференциите. Преференциалното получи повече гласност сред гражданите като измести варианта на избирателна система, предложен от екипа на предаването, коментира политологът пред медията ни.

Оказва се, че новият проект започва с обезсилени заявки. Все пак той ще разчита на социално напрежение и грешки на всички политици. Вероятно ръководният екип ще избягва да се позиционира в ляво или дясно доколкото всички политици са „виновни до доказване на противното“. Моментът за успех на проекта както италианския и украинския пример обаче изглежда пропуснат. Все пак потенциалът му може да расте и както партията на комика Бепе Грило, да изкача своя шанс във властта, завърши Теодора Йовчева.

 

 

Източник:https://m.fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави с решителна крачка, очаквана от всички!

Слави Трифонов учредява новата партия

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

Шоу за 8% рейтинг

Алфа Рисърч: Слави и Няма такава държава стартират с 8,3%, ако сега има избори

Уважаеми зрители, приятели, „Шоуто на Слави“ свършва! А сега накъде...?!

Слави Трифонов учреди "Няма такава държава"


114267