Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / На среща с президент...
На среща с президента Радев: Посланиците на ЕС смятат протестиращите за гарант за демокрацията

На среща с президента Радев: Посланиците на ЕС смятат протестиращите за гарант за демокрациятаПротестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. Такова мнение са изразили посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България на среща с президента Румен Радев.

По думите им нашата страна има пълното право да бъде равноправен член на ЕС, а българските граждани – да имат достоен живот в общото европейско семейство, съобщава прессекретариатът на „Дондуков” 2.

„Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт”, казал е Радев на срещата.

 

Държавният глава е подчертал, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Според него са необходими промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, изъкнал е Румен Радев. И е съобщил, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

Ето и цялата реч на президента Румен Радев:

 

 

Източник: https://www.president.bg/

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ!

АМЕРИКА ОКОНЧАТЕЛНО "ОТРЯЗА" ГЛАВАТА НА БОРИСОВ!!! >> Посолството на САЩ: Никой не е над закона, подкрепяме мирните демонстрации в България!

След САЩ и Еврокомисията даде рамо за антиправителствените протести в България: Подкрепяме правото на мирен протест!

"Ройтерс": Прокурорски набези разгневиха българите

Френският „Льо Монд”: В България президентът и гражданите искат оставката на мафиотското правителство130566