Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Твоите права / На всеки час работа ...
На всеки час работа пред компютър - поне 10 минути почивка

На всеки час работа пред компютър - поне 10 минути почивкаПри дълго заседяване се получава статично натоварване на опорно-двигателния апарат, което се отразява най-вече на раменния пояс и шийния отдел на гръбначния стълб

Обездвижването е здравословен проблем на нашето съвремие. Засегнати са предимно младежите, които прекарват много голяма част от времето си пред компютъра, и хората, чиято работа е свързана с продължителен престой на едно място. При тях се получава статично натоварване на опорно-двигателния апарат, което се отразява най-вече на раменния пояс и шийния отдел на гръбначния стълб. Лекарите съветват на всеки един час работа, поне 10-минутна активна почивка с физически упражнения за релаксиране на мускулите на тялото. В резултат на обездвижването се получават много други заболявания, като затлъстяване, захарен диабет, артериална хипертония, остеопороза, плоскостъпие. Добре е да се използва свободното време за спортни дейности, излети сред природата, ходене пеш до училище и работа, да не се ползва често асансьора.

Сред по-разпространените гръбначни заболявания са сколиозите, при които се касае за странично изкривяване на гръбнака. Проблемът се появява най-вече при подрастващите и отново е свързан със заседналия начин на живот, тежките чанти в училище, неправилната стойка на чина. За профилактика на сколиозите е необходима добра хигиена на учене в къщи и в училище. Височината на бюрото и стола трябва да са съобразени с ръста на детето. Работният стол трябва да има твърда облегалка, която да поддържа кръста, а стъпалата да опират в подходяща поставка, така че бедрата да са разположени на една линия с таза. По-добре е децата да носят раница на гръб отколкото чанта в ръка или на рамо. От съществено значение е хигиеннодиетичният режим с балансирано хранене, закаляване чрез въздушни, слънчеви, морски бани, физкултура и спорт. Най-подходящият спорт в случая е плуването. Лечението на лекостепенните изкривявания се състои в коригиране на порочната стойка и походка с изправителна гимнастика.

Постоянната работа с компютъра може да доведе до доста сериозни здравословни проблеми. Разбира се, ако не се вземат своевременни мерки!

Синдром „сухо око”

Няколко часа непрекъснато стоене пред монитора са достатъчни очите да се уморят, като нерядко се появява и болка. Може да се появи и усещането, че в окото е “попаднала някаква прашинка”. Това ни принуждава да мигаме често, но без положителен резултат. Според статистиката, синдромът „сухо око” съвсем не е толкова рядък – с него се сблъсква всеки 20 човек.

Специалистите съветват по възможност да се използват LCD монитори, но само като необходимост да се избира по-малката от двете злини.

Днес се предлагат разнообразни лекарствени препарати под формата на капки - за овлажняване на роговицата на окото. Те се купуват по лекарско предписание и в общия случай не бива да се употребяват по-често от 2-4 пъти дневно.

Препоръчва се и специална гимнастика както и да се използват защитни очила. 

Най-главното обаче е да спазвате правилото работа-почивка, т.е. на всеки час работа пред екрана да правите поне 10 минути почивка. 

Проблеми с китката

Характеризира се с изтръпване, треперене, пробождане в пръстите, болка в основата на китката след продължителна работа с мишката. Този синдром е професионално заболяване, което възниква при хората, извършващи почти през целия ден еднообразни действия с ръцете (например набиране на тест или движение на мишката).

Причината за заболяването е оток или притискане на средния нерв в канала в основата на китката. В отделни случаи този проблем може да доведе дори до инвалидност.

За да се предпазите от появата и задълбочаването на този проблем, е добре да се вземат навременни мерки: научете се до седите правилно пред компютъра, купете си подвижен стол (с гръб и височина, които можете да регулирате) - трябва да седите така, че гърбът ви да бъде разположен под прав ъгъл спрямо бедрата, а ъгълът между рамото и предмишницата да бъде около 90 градуса. Клавиатурата трябва да бъде разположена на височина 65-75 см над пода (т.е. бюрата, при които тя е поставена на специална изтегляща се поставка под плота на бюрото, не са подходящи – особено с увеличаване на ръста на човека).

Ако клавиатурата е разположена правилно, китките на ръцете могат свободно да лежат върху нея. Ако тя е твърде висока, можете да си купите специално приспособление за ръцете. 

И тук на всеки час работа се препоръчва пауза от 10-15 минути. През това време можете да извършвате упражнения за раздвижване на китките на ръцете (например да ги свивате и рязко да ги разтваряте или да извършвате въртеливи движения с китките навътре и навън). Всяко упражнение трябва да се повтаря не по-малко от 10 пъти.

Остеохондроза и проблеми с гръбначния стълб

Повечето хора, прекарващи дълго часове пред компютъра, се оплакват от болки в шията и гърба. Това може да бъде признак за остеохондроза или друго гръбначно заболяване. Ако болката се появява редовно, за съжаление е време да потърсите съдействие от лекар. Едва ли е случайно, че остеохондрозата е сред петте най-разпространени заболявания...

За да намалите риска, трябва да седите пред компютъра с изправен гръб. Погрижете се за удобен стол - седалката трябва да бъде твърда, а облегалката с извивка в областта на кръста. Седейки на стола, променяйте по-често позата си. Правете упражнения за раздвижване на шията. Периодично ставайте от стола и се разхождайте

 

Източник: https://www.faktor.bg/