Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

Как студент от Факултета по журналистика покани Слави в СУ (разказ от първо лице)

Как студент от Факултета по журналистика покани Слави в СУ (разказ от първо лице)


След публикациите ни за вече отложеното гостуване на водещия Слави Трифонов в Софийския университет с редакцията на OFFNews.bg се свърза студентът Борислав Орлинов, който твърди, че той е дал първоначалната идея за събитието. Припомняме, че миналата седми... ...вижте още

Слави Трифонов: Сега или никога! Събрахме 280 000 подписа

Слави Трифонов: Сега или никога! Събрахме 280 000 подписа


До този момент са събрани около 280 000 подписа. Има още 3 седмици и половина до крайния срок. Ако сте от хората, които смятате, че трябва да държавата да се промени, но все още не сте се подписали за референдума, може да го направите до началото на февру ...вижте още

Полицейска проверка в приемната на „ДНЕС”-Пазарджик преди протеста срещу цените на винетките

Полицейска проверка в приемната на „ДНЕС”-Пазарджик преди протеста срещу цените на винетките


Около 15 часа двама униформени полицаи са посетили приемната на Гражданско движение „ДНЕС” в Пазарджик, съобщава областният координатор на Движението адв. Тинко Василев. ...вижте още

Слави Трифонов гостува в журналистическия факултет на СУ

Слави Трифонов гостува в журналистическия факултет на СУ


Известният шоумен Слави Трифонов ще гостува в журналистическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Сpeщaтa, кoятo e чacт oт "турнето" на Трифонов, ще се проведе в петък от 18 часа. В последните месеци телевизионерът и екипът му обика... ...вижте още

Събрани са 260 000 подписа за референдума

Събрани са 260 000 подписа за референдума


Дали ще има референдум, с който можем всички ние, заедно да променим държавата си, зависи само от нас. Ако сме инертни и пасивни – ще си носим последствията, уважаеми зрители, като народ. Аз се подписах, моите колеги също се подписаха. ...вижте още

Повече от 15 000 се подписаха в Плевен

Повече от 15 000 се подписаха в Плевен "за" референдума на Слави Трифонов


Повече от 15 000 са събраните в Плевен гласове в подписката на Слави Трифонов и инициативен комитет, за свикване на национален референдум като заедно с подписите, събрани в общините в Област Плевен броят им е над 17 000. ...вижте още

250 000 българи са се включили до момента в инициираната от „Шоуто на Слави“ национална подписка за референдум.

250 000 българи са се включили до момента в инициираната от „Шоуто на Слави“ национална подписка за референдум.


До 10 февруари т.г. трябва да бъдат събрани още 150 000 подписа. Сценаристите на шоуто призоваха българите за активност, ако искат да решават сами съдбата си и да не делегират това право на депутатите ...вижте още

Референдумът на Слави акумулира голяма обществена енергия

Референдумът на Слави акумулира голяма обществена енергия


Нова година - нови избори. Дори и да не се случи предсрочният парламентарен вот, с който умело се замерват и партньори, и конкуренти, президентските избори вероятно ще доведат до размествания в политическото пространство. Едва ли и след тях обаче ще се ре... ...вижте още

Разпознаваеми лица на пунктовете за подписи за референдум

Разпознаваеми лица на пунктовете за подписи за референдум


В дните преди Коледа доброволците на ДНЕС забелязаха популярни личности да подкрепят подписката за референдум на Шоуто на Слави . Макар и коренно различни, те са доказателство, че желанието за промяна е всеобщо. В Бургас, на пункта под часовника на ул. Бо... ...вижте още