Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

Сценаристите на Слави във Враца

Сценаристите на Слави във Враца


Гости във Враца бяха сценаристите на „Шоуто на Слави“ Александър Вълчев и Филип Станев. Те пристигнаха по повод откриването на нов пункт за подписка за провеждането на Национален референдум ...вижте още

Срещата със Слави Трифонов предизвика огромен интерес сред студентите във ВТУ

Срещата със Слави Трифонов предизвика огромен интерес сред студентите във ВТУ


Аулата на ВТУ се оказа малка, за да събере всички желаещи за дискусията Повече от два часа продължи срещата-дискусия на Слави Трифонов и неговият екип със студентите на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий . Местата за сядане в аулата на у... ...вижте още

Модата да си доброволец в референдума на Слави става национална кауза за промяна

Модата да си доброволец в референдума на Слави става национална кауза за промяна


Стотици хора от различни краища на страната, а и извън нея, на различна възраст и с различно социално положение започнаха да пишат и да телефонират с едно желание: да бъдат доброволци в събирането на подписи за референдума! ...вижте още

И монтанчани искат референдума

И монтанчани искат референдума


Ще съберем много повече подписи, отколкото са необходими за референдум. Така ще предотвратим възможността от недостига им, което да бъде изтъкнато като причина за отхвърлянето му. Това коментираха в Монтана сценаристите на Шоуто на Слави Тошко Йорданов и ... ...вижте още

И в гр. Левски вече събират подписи за реферeндума на Слави

И в гр. Левски вече събират подписи за реферeндума на Слави


Вече втори месец (от 10 ноември насам) тече събирането на подписи за референдума, иницииран от Слави Трифонов и екипа му. Plevenutre.bg постоянно инфомира читателите си за разкриваните пунктове на територията на Плевен и региона. Пункт за събиране на подп... ...вижте още

Нов пункт за събиране на подписи за референдума на „Шоуто но Слави”

Нов пункт за събиране на подписи за референдума на „Шоуто но Слави”


Нов пункт за събиране на подписи в подкрепа на референдума на Шоуто но Слави е открит в Габрово. Той се намира в търговския център на бул. Могильов в областния град и ще остане позициониран там до края на месец януари 2016 година. Новооткритият пункт в тъ... ...вижте още

Във Видин се събира подписка за национален референдум

Във Видин се събира подписка за национален референдум


Павла Цветкова и Емил Иванов бяха в Инициативния комитет, сформиран преди националния референдум, който се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Националното допитване беше с формулировката: "Подкрепяте ли да може да се гла сува и дистанционно ... ...вижте още

60% от участниците в анкетата на

60% от участниците в анкетата на"ДНЕС"ще се включат в подписката за провеждане на референдума като подкрепят и 6-те въпроса


61% от участниците в анкетата на ГД “ДНЕС” ще се включат в подписката за провеждане на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави” като подкрепят и 6-те въпроса. ...вижте още

82-годишният ромски лидер Желю Ковачев събира подписи за референдума на Слави в кюстендилския кв. ”Изток”

82-годишният ромски лидер Желю Ковачев събира подписи за референдума на Слави в кюстендилския кв. ”Изток”


82-годишният доброволец и ромски лидер Желю Иванов Ковачев, Любчо Данчов Бориславов, на 35 г., и 59-годишният Траян Стефанов Боянов събират подписи в кюстендилския кв. Изток за искания от шоумена Слави Трифонов референдум. Тримата представители от кв. Изт... ...вижте още

Полски Тръмбеш, Павел баня, Долни Дъбник, Искър и Кнежа се включват в Референдум

Полски Тръмбеш, Павел баня, Долни Дъбник, Искър и Кнежа се включват в Референдум "Шоуто на Слави"


Открити са нови пунктове за Референдум Шоуто на Слави в Полски Тръмбеш, Павел баня, Долни Дъбник, Искър и Кнежа. Адресите са, както следва: Полски Тръмбеш, област Велико Търново: ул. Търговска 54, магазин (постоянен пункт) ул. Бачо Киро 14, офис Омикрон О... ...вижте още

Слави Трифонов пред 1000 студенти в Пловдив: „Вие сте новите революционери!”

Слави Трифонов пред 1000 студенти в Пловдив: „Вие сте новите революционери!”


ВИДЕО Може би най-известният български шоумен и екипът му изпълниха новата Спортната зала на Пловдивския университет Паисий Хилендарски вчера, но не за да изпеят популярните си песни, а за да се срещнат със студентите на Пловдив по тяхна покана. Слави Три... ...вижте още

Нови пунктове за Референдум „Шоуто на Слави“ в Силистра, Раднево, Добрич и Брацигово

Нови пунктове за Референдум „Шоуто на Слави“ в Силистра, Раднево, Добрич и Брацигово


От днес функционират нови пунктове за събиране на подписи за Референдум Шоуто на Слави . Новооткритите пунктове са на следните адреси: Гр. Силистра, бул. Македония 134, Копирни услуги, от 9.00 до 17.00 ч. в делнични дни гр. Раднево, ул. Желю Дичев 2, ет.1... ...вижте още

Харманли също събира подписи за референдума на „Шоуто на Слави“

Харманли също събира подписи за референдума на „Шоуто на Слави“


Харманли също събира подписи в подкрепа на инициирания референдум от Шоуто на Слави . В пицария Атлас и във всички пунктове на Еврофутбол гражданите могат да намерят бланки върху, която да се подпишат. През съботния ден на пазара в града ще има доброволци... ...вижте още

Павелбанци се подписват за референдума на „Шоуто на Слави“

Павелбанци се подписват за референдума на „Шоуто на Слави“


От днес, 30.11.2015г., и в Павел баня започна събирането на подписи за националния референдум, обявен от Шоуто на Слави . Инициативата става възможна благодарение на подкрепата на Балнеохотел Маркони , гражданско движение ДНЕС иwww.Pavelbanya.eu. Подписка... ...вижте още